Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Maj 2008 Posty: 366 Skąd: Nowa Huta
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 11:36 [r25] sprężrka klimatyzacji, układ
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam. Mam problem z klimatyzacją dołożoną w ostatnim czasie od auta. Generalnie wszystko sprawne, szczelna, nabita, wiatraki odpalają, sprężarka sprawdzana i sprawna, nowy osuszacz. Jednak nie mam masy do przekażnika klimy (skrzynka z bzpiecznikami, prawa strona komory silnika) i prąd nie idzie na sprężarkę. Można by podpiąć na lewo mase z przycisku klimy (był taki test i hulało) ale wtedy nic nie wyłączy sprężarki gdy układ się za bardzo schłodzi. Tak więc mam pytanie co może być niedopatrzone w tym układzie? Skąd pociągnąć mase do przekaźnika żeby było poprawnie, i gdzie szukać takiego czyujnika temperatury który by wyłaczal sprężarke.
Swoje domysły nt sprężarki opieram na identycznym działaniu sprężarek w innnym markachh, gdzie ona załacza się i wyłącza co jakis czas poczas chodzenia klimatyzacji. Inaczej sie oszraniają przewody.
Z góry dziękuje za pomoc.
P.S. Poczuć klime w aucie podczas tego testu na krótko - bezcenne:)
[ Dodano: Pon Paź 22, 2012 12:36 ]
Wiem że bardzo duża szansa że niesprawny jest któryś z tych dwóch czujników: czujnik ciśnienia i czujnik temperatury. Czujnik ciśnienia nie pozwoli odpalić klimy, więc gdyby był niesprawny to by nie podawał masy na sprężarkę zgadza się? Czy tak samo byłoby z czujnikiem temperatury? Nie wiem gdzie szukać tego czujnika temperatury i jak on wygląda. Chyba w okolicach parownika? Obejdzie się bez ściągania samej deski tylko demontaż schowka? Nie wiem co to i gdzie zawór trójdrożny oraz "mems ecm" ze schematu rave. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 11:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum