Wysłany: Sob Paź 27, 2012 15:12 Jaki projektor wybrać do kina domowego
Witam,
kto pomoże i doradzi jaki projektor wybrać do kina domowego ?
Czytam tysiące testów i w każdym inaczej oceniają dany produkt , jednym słowem same ściemy , która firma dała więcej taki ocenili najwyżej chyba bo nie wiem o co chodzi.
Projektor ma służyć do oglądania filmów , ewentualnie sportu z TV.
Budżet to 2000-3000zł , naprawdę nie więcej.
Polegam na was fachowcy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 27, 2012 15:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
BenQ W710ST ten bedzie dobry mam w700 i w kinie jest super nawet jak jest niezbyt ciemno tez widac ladnie obraz ,jest cichy nieslychac wiatrakow i ma sporo wejsc mam na yt nagrany jak dziala moge ci przeslac jak cos hm co do wad to niezauwazylem co by mi niepasowalo spisuje sie bez zastrzezen mam tylko poruwnanie ze starym toschiba et 1 to byl glosny projektor
jeśli preferujesz żywsze kolory to technologia LCD (Epson EH-TW480)
jeśli lepsza czerń i biel to DLP (BenQ, Acer, Optoma)
z BenQ to modele W700+ (W700 to już EOL) lub W703D (z wbudowanym adapterem 3D pozwalającym na oglądanie filmów 3D z każdego urządzenia)
W710ST to to samo co W700 tylko z szerokokątnym obiektywem - duży obraz z niewielkiej odległości (większy dystans w ogóle odpada przy tym modelu ze względu na bardzo malutki ZOOM, ale to w końcu Short-Throw)
z Acer to modele H5360 (lub H5360BD - wbudowany adapter 3D), ew. H6500
warto zwrócić uwagę na Optomę HD600X-LV lub HD67N - z DLP mają najmniejszy efekt tęczy
jeśli zależy ci na dużym obrazie (jak w W710ST) to model kinowy/do gier GT750-XL
wiem co mówię bo akurat pracuję w tej branży i handluję tym sprzętem - skromnie mogę powiedzieć, że mamy najlepsze ceny w Polsce na większość projektorów
jak będziesz miał jakieś pytania to wal śmiało
_________________ moja historia motoryzacji: - Fiat Cinquecento; 700; - Fiat Punto 1.2 8V; - Fiat Bravo 1.2
16V; - MG ZR 160; - Golf V 2.0TDI; - Golf VI GTD
Tempest spadłeś mi z nieba , dziękuję za rady. Pomyśle co i jak i się będę odzywał.
Aaaa... gdybym chciał zainwestować w projektor Full HD to ile mniej więcej kaski by trzeba wydać , że kupić co rozsądnego i czy faktycznie jakoś w obrazie jest bardzo zauważalnie lepsza ?
Typowałem sobie BenQ W1060
W1060 jest o tyle ciekawy, że pomimo DLP ma bardzo ładne kolory
mnie osobiście najbardziej denerwuje (przy dłuższym oglądaniu może to być męczące) efekt tęczy, dlatego sam preferuję LCD
Optoma HD23 z DLP-ków ma najmniej "tęczy"
do 4tys. warto zakręcić się wokół Epsona EH-TW3200 - bardzo dobra optyka (można daleko ustawić i odpowiednio zmniejszyć obraz), Lens-Shift (ruchomy obiektyw pozwalający przesunąć obiektyw góra/dół, lewo/prawo), bardzo cichy (ale też duży - duży wiatrak w dużej obudowie i przez to wolnoobrotowy), najlepsza gwarancja (36/36m projektor/lampa)
ogólnie z HD Ready to polecam BenQ i Optoma (Epson jest okej, ale troszkę głośny)
z Full HD to BenQ (właśnie W1060), Optoma (HD23 lub ew. lekko okrojona jego wersja - HD230X) no i Epson (EH-TW3200)
_________________ moja historia motoryzacji: - Fiat Cinquecento; 700; - Fiat Punto 1.2 8V; - Fiat Bravo 1.2
w LCD dużego wyboru nie ma - niestety Sanyo już skończyło produkcję, a Panasonic poszedł w HighEnd (droższe modele)
tylko Epson jest w przedziale do 8000,00 pln
co do konserwacji to tylko filtry - dużo potrafią znieść jeśli tylko użytkowane w domu, a nawet jak wyskoczy komunikat o wymianie to ze 2x można je przemyć pod bieżącą wodą, wysuszyć i znowu używać a sam koszt nowego to przedział 50-100 pln
to możesz go ograniczyć do:
- Epson EH-TW3200
- BenQ W1060
W1100 jest starszym modelem od W1060 i to widać w obrazie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum