Wysłany: Sob Gru 08, 2012 20:41 [r25] Problem z odpaleniem, zamarznięte paliwo?
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam,
Mam mały problem i proszę o pomoc.
Rano chciałem odpalić auto, stało na podwórku od środy. Odpaliło za pierwszym razem i po kilku sekundach zgasło. Pomyślałem, że paliwo przymarzło i postanowiłem trochę pokręcić. Kilka razy auto prawie odpaliło. Ale aku zaczął już wolniej kręcić i dałem sobie spokój, aku nowy i nie chciałem go zajechać i auta także. Bardzo zależało mi na odpaleniu dlatego trochę Roverka pomęczyłem, musiałem z synkiem na miasto pojechać.
Po południu poszedłem ponownie teraz tylko kręcił i nawet nie załapywał. Postanowiłem wykręcić filtr paliwa. Popracowałem pompką na wężu i paliwo leciało, ciężko było ją ścisnąć ale leciało. Z filtra też ropa normalnie spłynęła po odkręceniu korka spustowego. Na wylot z filtra też ropa leci. Ogrzałem filtr myśląc ze może coś przymarzło. Niestety to też nie dało żadnych rezultatów. Tylko kręcił.
Pod wieczór na 3h postawiłem auto do garażu kolegi. Dalej to samo, nic nie łapie nawet.
Co może mojemu Roverkowi pomóc i co mu dolega? Paliwo gdzieś przymarzło?
Aku nowy 72A, filtr wymieniałem pod koniec lata.
Bardzo proszę o pomoc i dobre rady
Pozdrawiam Adrian
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 20:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
świece mam nowe, rok temu wymieniłem, świece i aku. O skydd słyszałem ale to chyba dopiero jak auto palić będzie to do ropy się dolewa, teraz chyba nie pomoże.
ogólnie sadze ze to nie bedzie od ropy bo jesli w kilku miejcach ci normalnie leciała to jest oki bo jak pisałes to auto na poczatku odpaliło chyba ze zrobił sie glut parafiny i ci to zaciagło ale ja i tak bym szukał gdzies indziej kable posprawdzał bezpieczniki
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 21:57
Jesli przed mrozkami nie było podobnych przypadków to raczej obstawiałbym jednak paliwo,obecne paliwa daja naprawde wiele do życzenia.
A jesli krecisz rozrusznikiem wydobywa sie dymek z rury.
Zawsze mozesz spróbowac na muchozolu. u mnie zawsze pomagał
przed przymrozkami było okej. Ostatnio chyba jakąś trefną ropę zalałem bo strasznie biała była jak z filtra spuściłem i trochę naftą zajeżdzała, podobny zapach. Nie był to specyficzny zapach dobrej ropy
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 23:01
Leoon, miałem w zeszłym roku dokładnie tak samo jak mi paliwo zamarzło odpaliłem go na następny dzien, zassał resztki paliwa, pochodził 3 sekundy, zgasł i juz potem nie chciał odpalić. Spróbuj go odpowietrzyć i powinien zapalić.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Mar 2011 Posty: 76 Skąd: Olsztyn
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 08:57
Ja jak mi zamarzło paliwo, to odpowietrzałem przez wtryskiwacze
Bierzesz klucz płaski 17 i luzujesz trochę pojedynczo przy każdym wtryskiwaczu i kręcisz przez chwilkę rozrusznikiem (aż zacznie lecieć ropa) i ponownie dokręcasz. Zostaw tylko w spokoju wtryskiwacz sterujący.
Z tego co pamiętam spokojnie możesz odpowietrzyć 2 środkowe. Powinien załapać, bo jakichś wielkich mrozów teraz nie ma.
Proponuję Ci zlać tą ropę jak najszybciej i wlać jakąś zimówkę, bo sytuacja się powtórzy.
Nie zaszkodzi mu dolać 3 ltr. benzyny na bak ropy - rozruch będzie łatwiejszy.
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 11:46
Leoon, tak jak napisał sluchawa21, poodkręcać na wtryskiwaczach. Ja u siebie odkręcałem wszystkie 4 przewody przy odpowietrzaniu i jak zakręciłem rozrusznikiem z każdego poleciała fontanna ropy do góry potem wszystkie przykręciłem i ładnie zapalił. I nie ufaj uszlachetniaczom typy skyyd bo ja właśnie w zeszłym roku sie na tym przejechałem a miałem wlane dwa różne Najlepiej troche benzyny i będzie pewniej że nie zamarznie
auto odpaliło, nie wiem czy to przez odpowietrzenie czy przez to że od wczoraj od popołudnia stał w garażu, fakt że było w nim zimno ale zawsze to garaż
Kupiłem jakiś uszlachetniacz do diesla z antyżelem z STP oraz włałem 3L 95PB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum