Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Maj 2010 Posty: 45 Skąd: lublin
Wysłany: Pią Gru 30, 2011 20:45 [R75]zmieniarka problem
witam. zakupiłem orginalną zmieniarkę alpine i podłączyłem kabel który znalazłem pod schowkiem.
Niestety ale zmieniarka nie działa (nie wydaje żadnego dzwięku oraz wyświetlacz na radiu nie pokazuje CD) sprawdzałem i na wtyczce nie ma zasilania.
Wyciągnąłem radio (symphony) i zobaczyłem że kabel od zmieniarki nie wchodzi bezpośrednio w radio ale łączy się z grubszą wiązką i idzie w stronę zegarów ?
czy zmieniarkę trzeba aktywować przez komputer czy może to być inna przyczyna.
mój problem okazał się banalny - trzeba było docisnąć wtyczki w radiu i zmieniarka działa !
Ostatnio zmieniony przez fabianopulos Sro Sty 04, 2012 17:08, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Gru 30, 2011 20:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Sty 03, 2012 17:22
fabianopulos napisał/a:
czy zmieniarkę trzeba aktywować przez komputer czy może to być inna przyczyna
Nie trzeba aktywować. U mnie ruszyła po podłączeniu wszystkich kabli. Prawdopodobnie nie masz kompletu kabli i dlatego nie masz zasilania. Z tego co pamiętam musiałem wpinać się kablami w zasilanie do radia aby podać zasilanie na zmieniarkę. Wiązkę i zmieniarkę wyciągałem/wycinałem z innego auta.
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 17, 2012 22:13
Ja miałem jeszcze taki przewód: wtyk BMW (wetknięty w gniazdo na końcu fabrycznej wiązki), gniazdo BMW + wtyczka do zmieniarki (wetknięty w radio) i końcówka do zmieniarki.
[ Dodano: Wto Sty 17, 2012 21:34 ]
Tak więc wiązka do zmieniarki nie musi być standardem w każdym aucie.
koledzy mając takie radio w swoim R, mam w schowku kabel od zmieniarki, ale właśnie z inną końcówka pod którą chciałem z kolegą 21Matys podłączyć zmieniarkę i nie dało się inne wejście jest... jest jakiś inny typ zmieniarki do R? czy ten kabelek jest od czegoś innego? w tym moim radiu jest wejście na cd ale chciałbym podłączyć zmieniarkę ..
a co rozkręcałeś radio i sprawdzałeś z tyłu czy jest wejście
chyba chodziło raczej o to że radio jest na cd
haszczyc, zrób raczej zdjęcie tej końcówki co jest w schowku wtedy będzie coś wiadomo
a z tyłu radia masz iso czy tą wiązkę od bmw? może te od bmw mają inną wiązkę do zmieniarki... mam w domu tą wiązkę od bmw więc jutro sprawdzę dla pewności i jasności
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Sob Sty 21, 2012 16:56
a czasem radia blaupunkt nie mają takiego samego przyłącza do sterowania z kierownicy jak nasze roverowe?? bo mi bardzo podobnie wyglądaja...ale trzebaby to sprawdzić
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Witam wszystkich, to mój pierwszy post i zarazem pytanie, które podepnę pod ten wątek. Czy w każdym Roverze 75 znajdę opisywany przez fabianopulosa kabel pod schowkiem? Innymi słowy, jeśli posiadam takie radio:
to wystarczy zakupić zmieniarkę i wszystko ruszy czy może mnie jednak czekać dłubanie w kablach?
Pozdrawiam!
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Nie Sty 29, 2012 18:00
Tak wygląda przewód do zmieniarki. Wystarczy wykręcić radio i zerknąć od tyłu czy jest coś takiego.
Dzięki. Rozumiem, że po wyciągnięciu radia zobaczę tam koniec przewodu, czyli jakąś wtyczkę, a jeśli jej nie będzie trzeba kupić cały kabel, tak?
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Pon Sty 30, 2012 00:39
Zobaczysz, czy przy radiu masz tylko kostkę BMW (tą czarną) czy masz również tej obudowie dołożoną mniejszą, białą. Czarna będzie tak właściwie tylko przedłużaczem i ma długość może ok. 2o cm. zaś wiązka z małej, białej kostki powinna iść do tyłu, w prawo i w dół (w kierunku schowka i powinna wyjść otworze w schowku (od spodu).
Witam. Szkoda zakładać nowego tematu więc się również podepnę. Fabrycznie miałem zamontowane radio Harmony ale od kolegi z forum odkupiłem Symphony wraz ze zmieniarką. Wszystko działa tylko że radio nie wykrywa zmieniarki. Czy jest jakaś możliwość żeby "uświadomić" samochodowi że ma zmieniarkę czy pozostaje tylko zaprogramować ją pod t4?
To nie samochodowi uświadamiasz że ma zmieniarkę tylko radiu... więc albo uszkodzona zmieniarka albo uszkodzony kabel albo uszkodzone wejście zmieniarki albo zmieniarka nie kompatybilna z danym modelem radia.
_________________ -Nigdy nie rozmawiaj z idiotą.
Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.-
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum