Wysłany: Nie Lis 11, 2012 19:08 Problem z HDD w Laptopie
Witam opiszę swój problem mam laptopa ponad 2 lata SONY VAIO po pół roku od zakupu padł całkowicie dysk twardy, został wymieniony w ramach gwarancji teraz znów mam problem z dyskiem od momentu kiedy zacząłem bawić się ciągła instalacja windowsa 8 i non stop formatując dysk, problem polega na tym ze dysk nagle zaczął zacinać cały komputer, jest to bardzo uciążliwe sądziłem że może to przez Windows 8, wracałem do Windows 7 ale to samo zrobiłem testy HD Tune i wyszło że z dyskiem jednak coś jest nie tak, czy to jest oznaka końca tego dysku?
Ostatnio zmieniony przez haszczyc Nie Lis 11, 2012 23:00, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 11, 2012 19:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zrób w HD Tune (o ile jeszcze nie robiłeś) Error Scan żeby sprawdził czy nie ma przypadniem jakichś bad sector-ów. Odznacz tylko Quick Scan bo wtedy potrafi ich nie wykryc mimo, że są. Jeżeli jakieś znajdzie to już będziesz wiedział w czym problem. Są programy, które to naprawiają (nie wiem z jakim skutkiem, bo nigdy nie testowałem), chyba że HD Tune też ma taką funkcję (tego też nie wiem).
dzieki za informacje kupiłem przed chwila dysk zewnętrzny Samsunga 1 TB i będę przenosić dane na ten dysk a potem zerowanie dysku zgodnie z instrukcjami na internecie
Jak już zerować to cały, potem remap. Jeśli dysk nie wykorzystał jeszcze puli zapasowych sektorów to uszkodzony sektor zostanie zastąpiony zdrowym, jeśli nie to lipa
dzięki za rady zerowałem i jest ok zero błędów dysk chodzi już ok uff zerowanie trwało 40h długo bo nie chciał się uruchomić tryb DMA i szło bodajże na PIO czy coś takiego z transferem 4MB/S 500GB dysk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum