Wysłany: Czw Lis 15, 2012 10:59 [R75] Od czego zacząć??
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Hej,
Od niedawna jestem nowym, szczęśliwym posiadaczem R75. Powoli zaczynam ogarniać to co widzę i to o czym powiedział mi diagnosta na pierwszym przeglądzie. Widzę jednak, że jest cała masa rzeczy które można sprawdzić/wyczyścić. I tu pojawia się problem. Do tej pory dłubałem tylko w motocyklach i 30letnim oplu. To oznacza, że wiem jak się obchodzić z książką serwisową i narzędziami, ale nie wiem za co się powinienem złapać w "nowoczesnym samochodzie".
Teraz pytanie: Czy możecie mi podać hasłami jakąś listę rzeczy do których warto zajrzeć (jakieś przepustnice, zawory ERG itp)?
Z tego co już wiem, to jeżeli będę wiedział do jakiej części zajrzeć, to na 90% znajdę na tym forum informację o tym co i jak z nią zrobić.
pozdrawiam.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lis 15, 2012 10:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
- centralny zamek czy wszystkie drzwi, otwieraja sie i zamykaja
- wentylator chłodnicy
- tuleje wahacza
- zawor EGR (czy nie jest zawalony sadza)
- webasto
- termostat (czy trzyma prawidlowo temperature)
pozniej reszta na spokojnie tak uwazam
_________________ "bo gdybym zginął to opiekuj się moją rodziną..."
dalej sprawdź przelewy wtrysków, pompe w baku i tą kolo akumulatora, wyczysc zawór na pompie CR, sprawdź/wymien filtr odmy (o filtrach innych i olejach płynach nie wspominam bo to oczywiste)
Zobacz tez kondycje alternatora bo chyba nie ma gorszej rzeczy jak brak ladowania 400 km od domu
Tarcze, klocki, amory czy nie leja oraz czy maglownica skręca bez strzałów - jest full rzeczy do sprawdzenia w tym aucie. Ja juz z nim walczę 2 m-ce i ciągle mam cos.
Sprawdź tez magiczna pompę sprzęgła i wysprzeglik czy nie leje - pod skrzynia musi byc sucho - jak nie to nawet nie próbuj nim gdzieś jechać
Jak to i to co wyżej koledzy napisali sprawdzisz to pewnie jeszcze coś wyjdzie - ale i tak auto jest tego warte:) A najlepiej to komputer T4 prawdę o aucie ci powie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum