Wysłany: Sro Lis 14, 2012 20:01 [R25] dziwne obroty, falowanie...proszę o pomoc
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 2001
Witam kolegów, nie mogę sobie poradzić z jednym problemem w moim r25, a mianowicie niedawno wymieniłem uszczelkę pod głowicą, zrobione elegancko i jak odebrałem autko to cieszyłem sie jak szczeniak, bo było dużo żwawsze i dynamiczniejsze, to cieszyło...do czasu kiedy zaczęły falować wolne obroty, no to długo się nie zastanawiałem tylko wykręciłem krokowca i czyszczonko...nie pomogło...wyczyściłem również mapsensor, dalej to samo...zakupiłem "nowy" używany silniczek i dalej to samo...byłem na kasowaniu błędów i regulacji wolnych obrotów, przez kilka dni było super i tu nagle znowu...:( łapie dziwne obroty ok 1000-1200 na wolnym biegu i raz faluje, raz nie faluje...juz skończyły mi się pomysły...:( proszę o pomoc kolegów.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 14, 2012 20:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
sprawdzony TPS, najprawdopodobniej on jest wadliwy, bo zapis błędów oznacza wyłącznie jego sterowanie.Kłania sie wymiana i nadzieja na święty spkój...:)
Jeśli obroty falują to wskazywało by na silniczek krokowy, ale skoro wymienileś....
Ja miałem trochę inny problem - obroty się wieszały (tym wyżej im wyzsza temperatura np. podczas stania w korku). Winny był TPS. Chociaz obroty czasami nadal lubia sie zawiesic ale to juz wina przepustnicy - trzeba wymienic na metalową - ja cofam pedał gazu do zewnątrz tj. odwrotnie niz się go dodaje i obroty spadają.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum