Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.1 Rok produkcji: 2001
witam. mam problem poniewaz wczoraj jechałem moim roverkiem i w pewnym momencie zrobił mi sie twardy gaz i auto zaczęło zwalniac i przy 1.5 tys obrotów zapaliła mi sie kontrolka od oleju i zgasiłem szybko auto i zobaczylem na wskaźnik poziomu oleju(bagnet) a tam taki żółty szlam i nie ma płynu w zbiorniku wyrównawczym. Co to może byc pomocy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 17:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Niestety padła ci uszczelka pod głowicą. Tylko martwi mnie bardziej czemu kontrolka od oleju się zapaliła, może już wcześniej w takim stanie jeździłem i zatarłeś silnik
Kontrolka zapaliła się bo spadło drastycznie ciśnienie w magistrali olejowej.
A dlaczego spadło? Mógł olej być za gęsty po wymieszaniu się z wodą, siadła pompa oleju (jeszcze nie spotkałem się z takim przypadkiem), lub co innego z magistralą.
Ogółem masz do zwalenia głowicę silnika, jej planowanie (jak najmniejsze), kupno nowej uszczelki i sprawdzenie czy cylindry się zostały porysowane.
no i powiedział mi ze lepiej kupic silnik inny . czy bedzie mi pasował 1.4
A skąd będziesz miał pewność czy używany silnik zaraz znowu nie lapnie HGF, lub już będzie wydmuchana uszczelka
Oczywiście, ze możesz wpakować 1.4, nawet i 1.6, ale w tych przypadku musisz również zmieniać komputer, a co za tym jeszcze idzie, również zmienić moduł immo i chociaż jeden pilot.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum