Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 1996
Witam wszystkich
Mam roverka 214i 75koni 1996r. Mam problemy ze spalaniem najpierw obroty wariowaly na luzie czasem bylo 2500 obr teraz sie uspokoilo ale spalanie caly czas wysokie okolo 13 litrow na 100km wymienilem silniczek krokowy przepustnice sonde lambde nie wiem co tu jeszcze zrobic przepustnica sie zacinala i sie nie domykała myslalem ze to pomoze ale nie pomogło co moge jeszcze zrobic by zmniejszyc spalanie
Ostatnio zmieniony przez ziperant Pon Lis 19, 2012 18:42, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 18, 2012 16:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zalewasz bak do pełna, jeździsz do zera, i znowu tankujesz do pełna wyliczając przy tym spalanie? Bo to jest jedyny w miarę dokładny sposób by je zmierzyć... Inne "kombinacje" są niemiarodajne.
Po 1km, 5km, 8km duzo takich tras. Strasznie szybko mi sie grzeje tak 1km i silnik jest zagrzany mam te autko juz 2 lata i zawsze takie trasy robilem spalanie wachalo sie w okolicach 9, 10l w zime
Nie sypie ci komp kontrolką "chceck engine" ? U mnie jest ewidentnie padnięta sonda lambda i co chwila wywala kolejne błędy P0170 Fuel trim malfunction (Bank 1), P0171 - System Too Lean (Bank 1), i inne, co ewidentnie wskazuje na sondę bliżej silnika. Co ciekawe jazda do 3k obr jest bardziej oszczędna niż do 2-2,5
Bo w R200 niema kontrolki engine, od R25 dopiero.
Mógł paść czujnik podciśnienia lub jest wężyk zatkany.
Dla testu możesz w czasie pracy silnika odpiąć wężyk i zobaczyć czy zacznie inaczej pracować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum