Wysłany: Czw Cze 21, 2007 00:52 [R214] Problem ze skrzynią biegów
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Problem jest następujacy. Przy wrzucaniu 2 skrzynia strasznie daje, jakbym niedociągał sprzęgła.
Chyba synchronizacja padła, ale moze ktoś już miał podobny problem i jakoś sie z nim uporał.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Sty 09, 2012 17:01, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 21, 2007 00:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Można wymienić synchronizator i powinno to rozwiazać problem. Kika osób już naprawiało taką usterkę. Pasujęsynchronizator ze skrzyń biegów od Peugeota.
CZy pewniej niewiadomo, ale zdecydowanie taniej A moze sie wypowiedziec ktos kto zrobil jzu cos takiego? Jak sie to sprawdza? Nie ma zadnych problemow?
I jeszcze jedno pytanie. Synchronizator jest na jeden szczegolny bieg, czy jeden starczy na cala skrzynie???
Wysłany: Pon Sty 09, 2012 11:27 Skrzynia biegów w 214 Si
Witam, jestem nowa, proszę wybaczyć za jakieś nietrafione miejsce pisania.
Dostałam Rover 214 Si w spadku i pięknie jeździło, choć skrzynia zgrzytała.
w weekend padła skrzynia biegów. Nie wskakuje dwójka (inne działają), zgrzyt.
Zostawiłam auto w warsztacie, czekając na telefon aż znajda nową skrzynię biegów.
Myślicie, że konieczna jest wymianę całej skrzyni, bo widzę, że ten problem jest chyba powszechny?Ile to kosztuje?
padł synchronizator 2 biegu zapewne ... problem nie jest powszechny, ale zdarzają się takie przypadki o ile kojarzę ... chyba też bym szukał innej sprawnej skrzyni, koniecznie z gwarancją rozruchową lub takiej jeszcze nie wymontowanej, żeby można było ją sprawdzić podczas jazdy (chociaż tak to pewnie ciężko będzie) ... aczkolwiek jeśli mechanik kumaty i mu sie będzie chciało, to może spróbować i tą naprawić. Koszty jak kolega wyżej napisał, pewnie będą podobne. Wszystko zależy od tego co w środku będzie widać po rozebraniu.
Swoją (inną niż Twoja) kiedyś zdecydowałem się naprawiać, i przynajmniej miałem pewnośc, że mam nowe części w środku i troche spokojnie pojeżdżę ... wytrzymała do sprzedaży 100kkm i dalej pewnie gdzieś jeździ
Ja mam już drugą skrzynkę i też pada.
W pierwszej padły łożyska, więc strasznie huczało. Wymieniłem na model z R25.
Prawdopodobnie mechanik podczas wymiany wlał inny olej niż 75w80 albo w ogóle go nie wlał, bo nic o tym nie wspomniał, a ja nie dopytałem. No i po 10tys km odezwał się synchronizator III biegu. Na razie tak jeżdżę. Największy zgrzyt jest przy redukowaniu z IV na III, więc staram się tego unikać chociaż nie zawsze się da.
Swoją drogą autem od pół roku jeździ moja żona, i nie traktuje go delikatnie. Powiedzmy że wychodzi z założenia, że jak bieg nie wchodzi to go trzeba wepchnąć
Ja mam już drugą skrzynkę i też pada.
W pierwszej padły łożyska, więc strasznie huczało. Wymieniłem na model z R25.
Prawdopodobnie mechanik podczas wymiany wlał inny olej niż 75w80 albo w ogóle go nie wlał, bo nic o tym nie wspomniał, a ja nie dopytałem. No i po 10tys km odezwał się synchronizator III biegu. Na razie tak jeżdżę. Największy zgrzyt jest przy redukowaniu z IV na III, więc staram się tego unikać chociaż nie zawsze się da.
Swoją drogą autem od pół roku jeździ moja żona, i nie traktuje go delikatnie. Powiedzmy że wychodzi z założenia, że jak bieg nie wchodzi to go trzeba wepchnąć
Dzieki ALL No właśnie, od razu powiedzieli, ze trzeba szukac skrzyni biegów. Nie zastanawiali się głośno nad naprawą czy wymiana synchronizatora. Czyli nie powinni wiecej zaśpiewac niz 400-500 zł?
[ Dodano: Pon Sty 09, 2012 16:50 ]
Obdzwoniłam polecane warsztaty i sklepy z cześciami STĄD. Nie ma tej skrzyni, jeden mówił, ze nie ma takiej juz od 2 lat.
Kto w Warszawie mógłby mi ja naprawić? Możecie podpowiedzieć?
Oczywiście kupujesz prawie w ciemno, ale zawsze możesz podpytać na forum, która dobra.
Nie wiem ile mechanik zaśpiewa za wymianę, ale myślę że z 200zł, a w stolicy może i więcej.
Może inni się wypowiedzą.
Co prawda nie ten typ, do 214 Si kosztuje już 600-700! o jeza, z wymiana to prawie tysiąc będzie.
[ Dodano: Czw Sty 12, 2012 15:49 ]
mechanik podjął od razu decyzję zamówienia całej skrzyni biegów. Zapytałam jaki bedzie kosztorys, odpowiedział, że jak przyjdzie skrzynia to zadzwoni i powie. Sprawdziłam ceny skrzyń 400-700 zł. Mineły dwa dni, mechanik zaczął robic auto bez konsultacji kosztorysowej. Dziś zadzwoni i powiedział, ze cena koncowa wynosi 1850 zł. Nie bylam i nie jestem gotowa na taka naprawę. Nie jestem w stanie mu zapłacic takiej kwoty. Gdyby mi powiedział, ze to koszt powyżej 1000zł poczekałabym aż nas znajomy mechanik z forum wróci z wakacji z dziecmi i zrobi mi to za 850 zł(tak wyceniał). A tu została postawiona w sytuacji gotowej- Buli płacz. Zupełnie nie wiem co w takiej sytuacji zrobić? Jakie mi przysługują prawa?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum