Wysłany: Sro Gru 05, 2012 12:53 [220sd] Zbiornik paliwa z benzyny do diesla
Typ: SD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Czy zbiornik z benzynowej wersji rovera będzie pasował do mojego diesla? Na allegro podają, że pasuje, ale ja nie wierze sprzedawcom dodzwoniłem się na szrot rovera i nie mają zbiorników do diesla, ale podobno od benzyny różni się tylko rurą łączącą wlew ze zbiornikiem, czy to prawda? Gdzieś znalazłem, że benzyniaki mają pompę w zbiorniku a diesle nie. Czy da się podłączyć taki zbiornik? zamontowana pompa w zbiorniku nie przeszkadzała by mi, chodzi tylko żeby nie kapało
ja 20km od domu znalazłem szrot i mają w cenach od 40 do 70zł zbiorniki (od benzynowych), tylko wolę się upewnić żeby nie kupić czegoś co nie będzie pasowało do mojego auta, a nie mam wyjętego zbiornika żeby ocenić czy czymś się będą różniły
więc skąd tamten temat o pompce? no nic chyba zaryzykuję i kupię ten od benzyniaka, wtedy będę miał pewność i poinformuje na forum czy się udało czy nie - zostanie dla potomnych
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Sro Gru 05, 2012 20:15
kurek napisał/a:
więc skąd tamten temat o pompce? no nic chyba zaryzykuję i kupię ten od benzyniaka, wtedy będę miał pewność i poinformuje na forum czy się udało czy nie - zostanie dla potomnych
W sumie jak za 5dych to wielkiej straty nie ma (lepsza flaszka):D
Ale podejrzewam ze powien podejsc
przypuszczam, że z benzyny do diesla będzie łatwiej. Wystarczy zaślepić otwór na pompę paliwa (to taka dziura o średnicy ok 80-100mm). przy transferze baku z diesla do benzyny trzeba by była ją z kolei wyciąć a to już nie takie hop siup.
Będziesz też musiał pomyśleć nad zamontowaniem rurki zasysającej, bo jej rolę w benzynie spełnia właśnie pompa. Chyba, ze zamontujesz sobie dla odmiany pompę elektryczną w baku w miejsce tej od benzyny, tylko wtedy będziesz musiał jeszcze się upewnić, ze w komplecie z bakiem dostaniesz mocowanie pompy paliwa.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Czy wymiana zbiornika to są tylko te 4 śruby mocujące, czy trzeba coś jeszcze odkręcać? nie wiem czy załatwiać sobie garaż z kanałem i się za to brać czy oddać do mechanika (80zł wymiana)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum