Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Od jakiegoś czasu pojawiły się straszne mrozy, przez co mam problemy z korkiem od baku. Zamarza w nim zamek i nie mogę przez to włożyć do niego kluczyka. Planuję kupić zwykły korek, ale nie wiem czy to nie trzeba do tego jakiegoś specjalnego rozmiaru? Taki ze stacji benzynowej wystarczy?
PS: Chyba że macie jakieś rady na jakiś patent aby zamek nie zamarzał. Ja dzisiaj pędziłem godzinę na stacji z odmrażaczem do zamków i podgrzewanym ogniem kluczykiem. Nic nie dało. Odjechałem na mega rezerwie.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 11, 2013 22:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Sty 12, 2013 00:49
Ja u siebie zakleiłem dziurkę od klucza taśma i nie nawet to nie pomogło. Nie wiem jakim sposobem spędziłeś godzinę przy otwieraniu tego baku bo mi to zajmuje najwyżej kilka minut. Trzymaj zapalniczkę i kluczyk tuż przy wlewie podgrzewaj około 20 sec a potem od razu szybciutko wkładaj kluczyk do zamka i dociskaj, zrobisz tak parę razy i dojdzie klucz do końca i otworzysz
Korek przez parę godzin trzymałem na grzejniku ale potem i tak zamarzł
Pomógł: 96 razy Dołączył: 08 Sie 2007 Posty: 895 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Sob Sty 12, 2013 08:19
ja dziurke zaklejam wazelina techniczna i pomaga ale wczesniej dobrze korek trzeba wysuszyc i nasmarowac jakims preperatem (osobiscie stosowalem smar silikonowy do zamków)
teraz woze tubke wazeliny technicznej i po kazym wlozeniu kluczyka na nowo zaklejam nia dziurke
Pomógł: 9 razy Dołączył: 24 Sie 2010 Posty: 335 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 14:49
Miałem identyczny problem u siebie w mega mrozy. Złamałem oryginalny kluczyk (plastikową obudowę) siłując się z zamkiem w korku wlewu paliwa. Po zużyciu całej puszki odmrażacza w sprayu i sporej ilości wd-40 puściło. Całość wysuszyłem i zalałem znowu sporą ilością WD-40. W tym roku problem nie wystąpił...
Ja nie miałem nigdy problemów w żadnym aucie: prosty sposobek. Zwykły olej do łańcuchów rowerowych, nabrać do strzykawki z igłą i wcisnąć jej zawartość do zamka. Pokręcić kluczykiem i uwierz mi, na pewno ci już nie przymarznie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum