Wysłany: Sob Cze 20, 2009 22:08 [R45] Lampy przednie - pytanie do posiadaczy 45-tki
Witam,
Mam problem z przednimi lampami. Kupiłem używaną 45-tkę i dopiero teraz przy wymianie żarówek wyszły pewne "drobiazgi". A mianowicie - coś było kombinowane z przewodami, brakuje kostek łączących przewody z żarówkami. Poczytałem trochę w RAVE i wyszło, że światła mijania powinny być po wewnętrznej stronie reflektora, a długie po zewnętrznej. A JA MAM ODWROTNIE!!
Chyba, że we wszystkich instrukcjach jest błąd (nie przypuszczam).
Teraz juz nie wiem jak dokładnie powinno być... No i jeszcze jedno - czy jak włącza sie długie światła to czy wyłączają sie mijania czy nie. Chciałbym to zrobić tak jak powinno być, a nie mam sie skąd dowiedzieć...
Będę wdzięczny za każdą pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 22:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 23:23
Devlin napisał/a:
czy jak włącza sie długie światła to czy wyłączają sie mijania czy nie
tak
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
kruszon, marcin316, barszczyk, u mnie jest tak samo
Mijania po zewnętrznej,wewnątrz postojowe i długie
Postojowe świecą przy włączonych mijania
Mijania świecą cały czas, nawet po włączeniu długich
Pomógł: 33 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 371 Skąd: Pszczyna
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 10:22
[quote="Devlin"]Witam,
Mam problem z przednimi lampami. Kupiłem używaną 45-tkę i dopiero teraz przy wymianie żarówek wyszły pewne "drobiazgi". A mianowicie - coś było kombinowane z przewodami, brakuje kostek łączących przewody z żarówkami. Poczytałem trochę w RAVE i wyszło, że światła mijania powinny być po wewnętrznej stronie reflektora, a długie po zewnętrznej. A JA MAM ODWROTNIE!!
Teraz juz nie wiem jak dokładnie powinno być... No i jeszcze jedno - czy jak włącza sie długie światła to czy wyłączają sie mijania czy nie. Chciałbym to zrobić tak jak powinno być, a nie mam sie skąd dowiedzieć...
Witam
Światła zewnętrzne to światła mijania, wewnętrzne to światła drogowe w których dodatkowo sa postojowe.
Po włączeniu świateł mijanie świecą także postojowki.
Gdy włączymy światła drogowe to światła mijania tez świecą.
Gdyby światła mijania były wewnątrz nie miało by to żadnego sensu. Pomyśl, jedziesz w nocy i widzisz z przeciwka coś teoretycznie wąskiego (mały rozstaw lamp) mijasz jeszcze dziurę przecież się zmieścisz, to wąski pojazd, a tu dzwon. Światła mijania muszą dawać także obrys bryły samochodu. Tak samo z tylem zawsze tylne światła sa najbardziej wysunięte na zewnątrz, a światła stop sa wewnątrz.
Witam
Światła zewnętrzne to światła mijania, wewnętrzne to światła drogowe w których dodatkowo sa postojowe.
Po włączeniu świateł mijanie świecą także postojowki.
Gdy włączymy światła drogowe to światła mijania tez świecą.
Gdyby światła mijania były wewnątrz nie miało by to żadnego sensu. Pomyśl, jedziesz w nocy i widzisz z przeciwka coś teoretycznie wąskiego (mały rozstaw lamp) mijasz jeszcze dziurę przecież się zmieścisz, to wąski pojazd, a tu dzwon. Światła mijania muszą dawać także obrys bryły samochodu. Tak samo z tylem zawsze tylne światła sa najbardziej wysunięte na zewnątrz, a światła stop sa wewnątrz.
pozdrawiam
Logika bez zarzutu, też tak myślę. Tylko dlaczego i w polskiej instrukcji i w RAVE jest odwrotnie to oznaczone?????
Dziękuję wszystkim za pomoc i za szybką reakcję.
Czyli jest u mnie w miarę O.K. tylko przy zapaleniu długich gasną mi mijania. Zobaczę co da się z tym zrobić
Pomógł: 33 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 371 Skąd: Pszczyna
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 10:42
Devlin napisał/a:
Dziękuję wszystkim za pomoc i za szybką reakcję.
Czyli jest u mnie w miarę O.K. tylko przy zapaleniu długich gasną mi mijania. Zobaczę co da się z tym zrobić
Jest jeszcze na to jeden dowod ze masz wszystko ok, tylko swiatla mijania maja regulacje elektryczna wysokosci swiecenia, i ta regluacja jest na lampach zewnetrznych. Wewnetrzne sa na stale.
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 13:42
magneto napisał/a:
Mijania po zewnętrznej,wewnątrz postojowe i długie
Postojowe świecą przy włączonych mijania
Mijania świecą cały czas, nawet po włączeniu długich
Mam dokładnie tak samo
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
A ja mam pytanie do Was... musze wymienić przednie lampy i ze wzgledu na cene, bo najtansze jakie znalazlam to po 300 zl sztuka polecili mi wersje angielska ze specjalnymi nakladkami na lampy ktore zmieniaja kat i nie oslepiaja u nas innych kierowców, podobno efektywne w 95%...
nigdy wczesniej o tym nie slyszalam i generalnie nie jestem zwolennikiem takiego zakupu, ale moze faktycznie to sie oplaca i jest to jakies wyjscie? z drugiej strony domyslam sie, ze takie lampy badania technicznego nie przejda i tak czy inaczej czeka mnie zakup europejskich lamp...
i tutaj nasuwa sie drugie pytanie i prosba - jezeli ktos ma namiary na tanie reflektory to prosze o kontakt prv.
_________________ "Nie jeździj szybciej niż potrafisz myśleć..."
Ok, dzieki, tez jestem zdania ze kupuje europejskie a tu dookola mi mącą w głowie tymi angielskimi i nakladkami...
rozwalilam pol przodu... - wpadlam w poslizg przez nieodśnieżone drogi w stolicy...
_________________ "Nie jeździj szybciej niż potrafisz myśleć..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum