Wysłany: Sro Sty 30, 2013 17:05 [ROVER 200 2.0 sdi] Po zgaszeniu nie odpala, błąd 55
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Bez żadnych oznak wcześniejszych, po zgaszeniu nie można go zapalić. Po sprawdzeniu pokazuje błąd 55 tzn. uszkodzony ECU lub brak zasilania. ECU wykluczam bo zamieniłem na drugi i jest identycznie, dodam że obydwa mają ściągnięte immobilajzery . Nie wiem pod które piny powinno dochodzić zasilanie, czy ktoś mógłby mi w tym pomóc ?
Ewentualnie inne pomysły co mogło się stać. Sprawdziłem wiązke między pompą a ECU, jest w porządku. Rok temu wymieniałem pompe i miałem zapisane napięcia jakie do niej przychodziły, i na 7 pinie zamiast 2,8 V teraz jest 0,6 V reszta bez zmian. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sty 30, 2013 17:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Niestety wszyscy co mieli ten błąd to silnik im pracował bez zarzutu, i według mnie może ten błąd wyskakiwać od usuniętego immo. Ale jak niedojdę gdzie powinno dochodzić +12V to nie będę wiedział. U mnie dochodzi tylko jedno po zapłonie, inne napięcia dochodzą przez jakieś urządzenia, nie wiem czy to prawidłowe?
według schematu zasilanie ECU w porządku sprawdzę czujnik stopu w co wątpię bo powinien chociaż bez gazu chodzić. Nie wiem czy to nie pompa, ale czy to możliwe tak od razu?
[ Dodano: Czw Sty 31, 2013 15:46 ]
Czy ktoś zna czujnik stopu kiedy które styki powinny być zwarte?
błąd jest jak pisałem 55 , ale jestem prawie pewien że to jest od ściągniętego immo, bo zasilanie jest dobre ECM też jest ok. Jak nic nie wymyśle to będę szukał jakiejś pompy używanej.
[ Dodano: Czw Lut 07, 2013 10:02 ]
Dla zainteresowanych. To jednak była pompa, po wymianie autko chodzi,do tego czyściłem zbiornik. Żeby go wyczyścić trzeba go wyjąść i ja wlałem 5l rozpuszczalniku RS-1 i wrzuciłem 45nakrętek różnej wielkości i przechylałem. Osad się rozpuścił, zbiornik zrobił się bieluteńki. Teraz mogę od nowa jeżdzić na stacje i lać ten syf [ON] co w polsce sprzedają bez żadnej kontroli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum