Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1996
Witam mam maly problem przy zmianie biegow przy wyzszych obrotach lubi szarpnac jak szybko pusci sprzeglo.Sprzeglo nowe zrobione 100km Czy to sie unormuje z czasem?I drugi problem przy naglym dodaniu i puszczeniu gazu czuc tez szarpniecie silnikiem jedna poduszke mam do wymiany czy to ona bendzie winowajca,ta przy rozrzadzie.
[ Dodano: Pią Lut 01, 2013 21:56 ]
Jak sprawdzic czy jest sprawna?Jest cos na forum?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lut 01, 2013 21:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
rudealis, kolego ja mam co prawda diesla, ale problem taki sam, przy gwałtownej zmianie biegów czuć szarpnięcie/uderzenie, tak samo przy nagłym dodawaniu gazu. Początkowo myślałem o poduszkach, sprawdziłem je i wymieniłem, potem poszło zawieszenie, skrzynia, przeniesienie napędu itd. itd.
winne jest sprzęgło, prawdopodobnie sprężyny na tarczy sprzęgłowej nie tłumią dobrze, lub coś innego się dzieje o czym jeszcze nie wiem,
ps. może u Ciebie faktycznie to tylko poduszka, najpierw sprawdź rzeczy proste i łatwe, poduszki np można fajnie sprawdzić trzymając hamulec i puszczając sprzęgło na 1 jak do jazdy i cofając, auto chce jechać ale trzymasz hamulec, wtedy silnik "rusza się jak do jazdy" i widać ładnie czy lata czy stabilnie trzyma się na poduszkach, powodzenia
Co do pierwszego problemu to jak zgram z gazem to jest normalnie,nie wydaje mi sie ze wina by byla w sprzegle,dopiero zalozony nowy zestaw valeo,poduszke jedna mam napewno do wymiany bo silnik jest nawet troche przechylony,bo troche gumy jest mniej na poduszce
No sprawdź gumy to po pierwsze, można poluzować silnik na gumach i dać mu popracować, sam się ułożyć może tak samo. U mnie np. sprawdziłem wszystko, wyrzuciłem masę kasy, i nie znalazłem dopóki nie zostało sprzęgło. Jak puszczam je powoli to nic nie szarpie, nic nie stuka...
ale Twój przypadek może być inny.
ps. ostatnimi czasy sprzęgła Valeo słyną z szarpania, i gdzie nie słyszę to nikt ich już nie poleca, ze względu na dużą liczbę reklamacji... z powodu właśnie szarpania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum