Wysłany: Pią Lut 08, 2013 16:29 [r214i] Kwadratowe koła
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1997
Witam!
Od jakiegoś czasu mam wrażenie dyskomfortu jazdy miom roverkiem jakbym jechał na kwadratowych kołach. Da sie to odczućna prostej gładkiej drodze szczególnie z tyłu na miejscu pasażera. Co to może być: felga stalowa, opona (2 letnie MATADORY) czy może amortyzatory mogą tak o sobie dawać znać (w zeszłym roku miałem z tyłu 30% sprawności teraz pewnie bliskie zero). Nakierujcie mnie proszę, bo ostatnio trochę włożyłem kasy w auto i chciałbym aby kolejny wydatek był racjonalny.
Ostatnio zmieniony przez Adrian Pią Lut 08, 2013 16:42, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lut 08, 2013 16:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja masz amortyzatory zero to wydatek jest raczej racjonalny
Spróbuj się przejechać wózkiem bez amortyzacji a zobaczysz że nawet gładka powierzchnia nie jest gładka. Zresztą do tego służą, aby amortyzować nierówności powierzchni, jeśli tego niema to samochód może się nawet odbijać.
Na Twoim miejscu podjechałbym do jakieś najbliższej stacji kontroli pojazdów i poprosił o sprawdzenie amorów. Pewnie koszt tego będzie niewielki a będziesz wiedział (albo potwierdzisz) że są one do wymiany.
_________________ Bo fruwać jest generalnie nieroztropnie, więc nie pijcie przy otwartym oknie!
30% sprawności amortyzatora to daje jedynie sprężyna, jak wyjmiesz taki amortyzator to w rekach go będziesz rozciągał i ściskał jak gumę.
Amortyzatory do wymiany.
Jak w zeszłym roku miały 30% to pewnie w tym mają coś koło zera. Coś będzie trzeba pomyśleć komplet nowych 400 PLN, poszukam używanych może. A powiedzcie mi czy w moim roverze coś w tylnym zawieszeniu ma jescze prawo się zepsuć dając odczucie jazdy jak na kwadratowych kołach? Swego czasu myślałem że może jakiś zacisk się zapiekł, faktycznie w jednym kole klocków nie szło ruszyć ale spiłowałem i teraz ok. Ale może jakieś gumy/tuleje mogły pójść czy coś???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum