Typ: TD4 Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Witam
Mam landka z automatyczną skrzynią biegów. Ostatnio coraz częściej po przekręceniu stacyjki rozrusznik w ogóle nie kręcił, ani nie zaskakiwał elektromagnes. (pół roku temu był wymieniany).
Po sprawdzeniu rozrusznika okazał się on sprawny, a problem tkwi w skrzyni biegów.
Jak wiadomo w automacie rozrusznik działa tylko wtedy jak skrzynia jest włączona w pozycji -P- .
I tu tkwi problem - jak nie chce załączyć rozrusznik wystarczy poruszać dźwignią biegów i wtedy po chwili rozrusznik zaskakuje. Mój mechanik twierdzi, że gdzieś jest wyłącznik który aktywuje rozrusznik w pozycji -P- ale nie ma pojęcia gdzie.
Czy może ktoś z was wie, gdzie to ustrojstwo może się znajdować??? (nie chciałbym rozbierać całego auta aby go zlokalizować bo może być wszędzie )
pozdrawiam
[/b]
SPAMU¦
Wysłany: Pią Kwi 12, 2013 16:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A problem może leżeć po stronie kostki stacyjki? wytarte styki?
Zaproponowałem ten problem gdyż miałem te same objawy, kontrolki wszystkie się swiecą po przekręceniu zapłonu, ale nie kręcił.
Kostka czysta, ale.....
wraz z mechanikiem wykryliśmy pewną prawidłowość:
- nie kręci kiedy stoi przodem pod górkę lub z górki !??????
ups - z czym to może mieć związek?????????????????
Witam ponownie.
Niestety nie wykryłem co było przyczyną nie załączania się rozrusznika.
Ale problem rozwiązany po "chłopsku" przez elektryka.
Odpowiednio zmostkował stycznik sterujący rozrusznikiem z zasilaniem stacyjki i auto odpala normalnie ze stacyjki. Jest tylko jeden mały minus - można nim kręcić na każdym biegu - nie tylko w pozycji -P- - ale to da się przeżyć.
pzdr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum