Wysłany: Wto Mar 12, 2013 23:03 [R618i] Klimatyzacja - jak sprawdzić?
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1997
Witam. W jaki sposób sprawdzić czy sprężarka od klimy działa? Gdy silnik chodzi (650-700obr/min - coś z lpg mi się stało) i włączam A/C to nie słychać aby silnik miał ciężej. Wiem że wsześniej trochę spadał z obrotów. Czy aby klima się załączyła silnik musi mieć 850-900obr/min. ? Czy są jakieś bezpieczniki od klimy? jak tak to gdzie?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 23:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przede wszystkim pytanie w jakiej temperaturze załączasz klimę, przy minusowych ona się po prostu nie odpali - sprawdź w jakimś garażu, centrum handlowym itp.
No włączam klime teraz czyli temp. -5 do +5st.C. Wiem że zalecane jest aby używać klimy w zime do odszronienia szyb i aby się nie zastała bo latem napewno nie odpali. Czyli w niskich temperaturach nie ma szans aby się włączyła sprężarka???
Przy mrozie nie powinna się uruchomić, dlatego sprawdź w ciepłym miejscu - bo może okazać się, że problemu zupełnie nie ma. W okolicach zera -1, -2 powinna się włączyć (zelżenie czy mroźno będzie godzinę dwie, czy auto stoi 2 dni na mrozie), przetestuj i pisz co dalej.
Wiec problemu może nie być? Dobra sprawdze w ciepłym miejscu lub jak temperatura skoczy do góry i napewno napisze czy sytuacja z klimą się zmieniła. Mam nadzieję że się załączy:) Serdeczne dzięki:)
[ Dodano: Pon Kwi 01, 2013 21:07 ]
Zrobiło się cieplej ok 3st.C i klimatyzacja załącza się w ten sposób, że gdy wciskam AC to słychać jak włącza się wentylator chłodnicy i lekko spadają obroty silnika jak również widać jak przygasa lekko podświetlenie zegarów. Po 3x wł./wył. AC nie słychać już wentylatora. Nie wiem czy chłodzi bo jest za zimno jeszcze. Ale myślę, że w lato bd wszystko w porządku.
P.S. ile więcej może spalić R618 gdy jest wł. klima na 100km?
Objawy masz prawidłowe, czyli założenie jest dobre. Używaj klimatyzacji od czasu do czasu zimą, włączaj ją specjalnie - najczęstszym objawem problemów jest fakt, że ludzie nie włączają jej przez kilka miesięcy, a na wiosnę mają psikusa.
Nikt jasnowidzem od spalania nie jest, w jeździe w korku może być to około 1l więcej na 100km, obroty silnika lekko wzrastają, alternator ma ciężej itp.
Myślałem że ze 3l wiecej Wiem że zalecane jest używanie klimy zimą, aby nie zastojała sie przez okres zimowy bo zrobi wiosna psikusa. Ponadto podobno dobrze w zimę schodzi szron z szyb jak jest wł. klima z tym, że przy niskich temperaturach ona się nie włącza (stara technologia + jakies zabezpieczenie pewnie akurat w tym autku). Dzięki za rady i wyjasnienie.
Zimą klimatyzacja pomaga bardziej w przypadku dużej wilgotności (tak samo jak podczas mocno deszczowych pogód) powietrze jest bardzo suche dzięki czemu szyby nie parują, lub dużo szybciej odparowują
Zimą klimatyzacja pomaga bardziej w przypadku dużej wilgotności (tak samo jak podczas mocno deszczowych pogód) powietrze jest bardzo suche dzięki czemu szyby nie parują, lub dużo szybciej odparowują
No właśnie o to mi chodziło:)
P.S. Kupiłem Roverka w tym roku z pod Bełchatowa - Dobrzelów
zeby sprawdzić klimę wystarczy podniesc maskę i na termometr sprawdzić gróbą rurę sanie powinno mieć około 0- 5 st jeśli jest ciepła to brakuje gazu a jak masz manometr to powinno być około 2 bar na pracującej
W związku z dodatnią temp. wczoraj włączyłem klimatyzacje i działa. Więc przy niskich temperaturach nie ma prawa ona się nawet załączyć. Szkoda bo w zimie też by się czasem przydało załączyć.
Temat uważam za zamknięty:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum