Wysłany: Czw Maj 09, 2013 19:22 [R 416si] - Po włączeniu świateł wyłącza sie radio
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam !
Mam problem z autem polegający na tym, że po włączeniu świateł wyłącza się radio, podłączone jest tak, że jedno napięcie pojawia się po włączeniu zapłonu i radio gra, ale w chwili gdy włączę światła to radio się wyłącza, chociaż zasilanie jest na obu przewodach - głównym od akumulatora i tym po zapłonie !
Ostatnio zmieniony przez tronsek Pią Maj 10, 2013 07:26, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 09, 2013 19:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam !
Dzięki za zainteresowanie, najciekawsze jest w w tym to, że nic nie zmieniałem w połączeniach tylko zmieniłem radio, a wcześniej wszystko grało normalnie !
Teraz pytanie co z tym zrobić ?
Witam !
Obecnie PEIYNG PY-8118U, kostka ma takie same wyprowadzenia jak w aucie, wcześniej zresztą było zainstalowane w nim i grało normalnie - ostatnio samochód był kilka razy w warsztacie i wiem, że coś było grzebane w bezpiecznikach, bo kieszeń była wyjęta !
No to wyciągnij radio i zobacz jak się tam sytuacja przedstawia. Szczególnie zwróć uwagę na przewody w kolorze żółtym i czerwonym, bo to one dostarczają prąd do radia.
Witam !
Sprawdzałem już, na zółtym jest 12V cały czas, na czerwonym pokazuje się po przekręceniu stacyjki, po włączeniu radio gra, gdy włączę światła radio się wyłącza, chociaż napięcie jest na obu przewodach !
[ Dodano: Czw Maj 16, 2013 20:21 ]
Witam !
Radio gra, przyczyną to zła masa, wcześniej sprawdzałem napięcia tylko próbnikiem, więc świeciło, ale dopiero na mierniku pokazało, że jedno napięcie ma 8V, po podłączeniu dobrej masy pokazało się dopiero prawidłowe napięcie !
Dzięki za pomoc i zainteresowanie !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum