Wysłany: Nie Maj 12, 2013 11:56 [R400] Tłukące się zawory/popychacze
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Witam!
Jest jakiś prosty sposób by uciszyć hałasujący silnik? Ostatnimi czasy zaraz po odpaleniu chodzi głośniej niż traktor. Tłuką się zawory... zaczęło się jakieś kilka miesięcy temu. Ciekawe jest to, że uciążliwe stukanie pojawia się zaraz po odpaleniu silnika, obojętnie czy zimny czy ciepły. Znika natomiast po przejechaniu 1-5km (czasem stuka nawet do 10 km). Po takim odcinku silnik chodzi już cichutko. Dodam, że auto nic nie straciło na dynamiczności, nie bierze oleju, nie wzrosło spalanie.
Może przyczyną jest nie zmieniany od jesieni olej? Ale termin wymiany mam za ok 2000km (10W40 zalewany od 5 lat, zawsze bezproblemowo)
Ostatnio zmieniony przez ascaris Pon Maj 13, 2013 22:31, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 12, 2013 11:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To nie zawory, tylko popychacze. Prostego sposobu nie ma. Dobry olej może poprawić sytuację, ale nie wyeliminuje jej całkowicie.
fakt, najpewniej są to popychacze. Jako całkowity laik mechaniki silników ubzdurałem sobie, ze to zawory Jeśli nic się z tym nie zrobi to długo można tak jeździć?
Przerabiałem to w moim chociaż mój silnik jest przez idiotów zrobiony generalnie u mnie stukało pare popychaczy na ciepłym po przejechaniu ponad 30km a na zimnym cisza rozebrałem i jak zobaczyłem stan popychaczy to wymieniłem na nowe AJUSA (92zł szt x24) droga zabawa ale warto było
Kilka dni temu wymieniłem olej. Zalany Mobil 10W40. Silnik wyraźnie przycichł, właściwie to już nic nie stuka, a jeśli już to przestaje po kilku minutach jazdy. Najwyraźniej była to wina oleju.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum