Wysłany: Czw Wrz 19, 2013 15:57 [Freelander]czujnik świateł biegu wstecznego
Typ: TD4 Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
gdzie go szukać, wiem na pewno że na skrzyni biegów tylko w którym miejscu bo mi nie palą światła wsteczne,bezpiecznik jest ok? I jeszcze jedno jak wymienić olej w ird które to śruby odkręcić może jakieś zdjęcie pogladowe żeby luknąć którym się wlewa olej a którym spuszcza?
Ostatnio zmieniony przez wlodar1980 Czw Wrz 19, 2013 16:08, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 19, 2013 15:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
co do czujnika to tak z głowy nie pomogę, jak dobrze pamiętam, to jest gdzieś z przodu skrzyni. Jeśli chodzi o olej w IRD, to na pewno było na forum, więc szukajka prawdę Ci powie
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Było już wałkowane na forum.
Czujnik biegu wstecznego jest przy osadzeniu lewej półosi.
W TD4 wymieniasz:
- Olej w silniku (Zalecany 5w40)
- Wkład filtra oleju (Ja używam Mahle OX153D2
- Wkład filtra odmy razem z uszczelkami
- Olej w skrzyni biegów 75W90 w specyfikacji GL-5 (zalecam Castrol Syntrans Transalexe 75W90 albo MOTUL 300 GEAR 75W90)
- IRD LIQUI MOLY VOLLSYNTHETISCHES GL5 SAE75W90 ja leje taki ale możesz wlać też te co do skrzyni biegów będzie OK.
- Tylny dyferencjał ELF TRANSELF EP 80W90
Korki są przy półosi.
Górny wlew dolny spustowy.
Tylko uważaj bo są na imbusa byś nie obrobił gwintu.
Klucz musi być idealnie spasowany.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum