Wysłany: Sob Maj 18, 2013 14:55 [R25 2.0 iDT] Miękki pedał hamulca
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Dopadł mnie problem miękkiego pedału hamulca... Samochód stał sobie spokojnie przez 2 tygodnie nieużywany. Wcześniej było wszystko ok, nawet badanie techniczne robiłem i hamowało idealnie.
Teraz pedał zrobił się miękki, siła hamowania spadła. Ubytku płynu nie zaobserwowałem. Układ zachowuje się trochę jakby był zapowietrzony, ale trudno, żeby się sam z siebie zapowietrzył.
Na zgaszonym silniku pedał jest twardy. Odpalam, pedał opada, czyli wspomaganie jest. W tym momencie pedał robi się miękki. Jak szybko napompuje staje się twardy, aczkolwiek trzymając go mocno wciśniętego zaczyna wpadać w podłogę.
Jutro wymienię płyn i odpowietrzę układ, ale nie sądzę żeby to mogło pomóc.
Macie jakieś sugestie? Jutro chcę jechać w trasę, a z takimi hamulcami raczej nie ma mowy.
albo jak leszczu pisze padnieta pompa, albo odpowietrz uklad;p ja w sumie ostatnio odnawialem sobie hamulce i odpowierzylem chyba uklad z 4 razy az zrobil sie twardszy, moze i nie byl jakiś super jednk po 3 dniach wszystko zrobilo sie cacy;p wiec rob jak masz w zamiarze zmien plyn odpowietrz uklad (jak nie bedzie efektow odpowitrzaj do skutku.
Wymieniłem płyn, jest trochę lepiej, ale idealnie nie jest.
Chyba trzeba rozglądać się za nową pompą.
W R200/25/ZR chyba jedna wersja była, niezależnie czy diesel czy benzyna, nie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum