U mnie podobnie, wbijam chce cofnąć okazuje sie że nie wszedł. Dopiero jak zejdzie z obrotów to wskakuje i też ze zgrzytem. Nie mam pomysłu co to może być.
Dopiero jak zejdzie z obrotów to wskakuje i też ze zgrzytem.
Aful89 napisał/a:
czyżby następny mankament Rovera...
niestety ten problem występuje w jednych samochodach częściej w innych rzadziej ale jak dojdziecie do wprawy to wchodzi bez zgrzytu, Rover dość szybko schodzi z obrotów więc nie wiem czy tak szybko chcesz wrzucić wsteczny czy co?
dobrze wsteczny wchodzi jak się zatrzymasz wbijesz 3 bieg i od razu wsteczny, wchodzi gładko i bez zgrzytów u mnie zawsze
W moim też tak mam i się nauczyłem że źle wchodzi przez złe ustawienie się wzajemne zębatek w skrzyni... jak wyjeżdżam z garażu i wrzucam od razu wsteczny to jest zgrzyt a jak podjadę 10 cm do przodu to już nie... ale problem znika jak się nagrzeje i obroty spadną z 1100 na 900 czy coś takiego...
Dobrym sposobem, przynajmniej u mnie jest trzymanie drążka zmiany biegów, tak jak byśmy chcieli mocno wrzucić wsteczny i powolne puszczenie sprzęgła, wtedy zębatki się ułożą ale wsteczny nie wyskoczy i nie zazgrzyta a załapie poprzez usiłowanie jego wrzucenia i wio
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum