Wysłany: Sro Maj 29, 2013 20:56 [R416Si] skrzynia i inne problemy :)
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
witam. mam pare pytan zwiazanych z roverem 1.6 Si.
1. czy skrzynia z rovera 200 lub 400 tylko z silnika 1.4 podejdzie do 1.6 i czy wysprzeglik caly ta lapa bedzie pasowac? bo moja strasznie chuczy a dopiero kupilem to auto to moze wymienie.
2. i co moze byc przyczyna ze podczas jazdy jak sie wysprzegli lub przy dojezdzaniu do skrzyzowania i juz wciskaniu sprzegla gasnie?
3. i jeszcze problem z migajacym srs-em podczas jazdy. co to moze byc? tasma pod kierownica od poduszki czy cos?
z gory dziekuje za pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 29, 2013 20:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
a na moje pozostale pytania odpowie ktos? i jeszcze dochodzi jedno jaka jest potrzebna nasadka do odkrecenia srub glowicy? jaki jest rozmiar tego torxa wewnetrznego?
to krokowiec to tylko wyczyscic? a z ta skrzynia to moze byc z rovera 200 i r400 z silnikami 1.4? a ewentualnie jak szumi juz bardzo to wystarczylo by to lozysko na walku wymienic?
Krokowiec wyczyścić, a jak nie pomoże to wymiana na używany.
dawid257 napisał/a:
z ta skrzynia to moze byc z rovera 200 i r400 z silnikami 1.4?
Skrzynia w 1.4 i 1.6 różnią się przełożeniami biegów, nie znacząco, ale zawsze.
Po za tym w R200 łapa sprzęgła chodzi na lince, a w r400 na wysprzęglik, wiec trzeba przekładać łapę, a z tego co mi wiadomo nie jest to proste.
tylko to gasniecie nie wystepuje caly czas wlasnie. zauwazylem jeszcze ze kabel idacy do cewki jest jakis poizolowany i nie wiem czy to tez moze byc przyczyna?
[ Dodano: Czw Maj 30, 2013 19:29 ]
Jeszcze jakby mi ktoś dziś powiedzial jaką jest potrzebna ta nasadka do głowicy? torx 12czy 14?bo chciałem jutro kupić bo czeka mnie wymiana uszczelki
mam jeszcze pytania do was. czy wymieniac przy te tulejki ustalajace przy wymianie uszczelki? bo dostalem takie do kompletu z uszczelka 4 sztuki tylko nie wiem po co 4 jak tam są dwie takie.
i czy pod ktoras sruba glowicy ma byc podkladka? bo kurcze sciaglem glowice i potem jak ja odwrocilem na szmatce to wypadla podkladka i nie wiem skad?
jesli ktos zna odpowiedzi na te pytania to bedzie dobrze
[ Dodano: Pią Maj 31, 2013 17:26 ]
z tulejkami juz doszedlem ze 4 sa bo 2 dodatkowe pod mocowanie walku tylko skad ta podkladka. pomoze ktos?
[ Dodano: Sob Cze 01, 2013 19:22 ]
mam pytanie. stosowal ktos podkladki pod sruby glowicy?
dawid257 z tego co piszesz to kupując auto w takim stanie wdepnąłeś w niezłe .....
Co do kwestii technicznych - jak koledzy już pisali skrzynia różni się przełożeniami. Ja kupując swojego Roverka z silnikiem 1.6 miałem wrzuconą z 1.4 (o czym wówczas nie wiedziałem), niestety posypała się - dawcą okazał się Rover 200 z silnikiem 1.6.
Przełożenie łapy to nie problem, w posiadając odpowiednie narzędzia powinno zająć Ci to kilkanaście minut. Warto w trakcie swapa skrzyni wymienić również uszczelniacze półosi.
Aha - kupując dawcę możesz odkręcić korek spustowy oleju (który jest namagnesowany) i zobaczyć jak dużo opiłków się na nim znajduje.
Artu, wiesz auto bylo z male pieniadze zrobie uszczelke bez nowych srub i nawet jak nowa skrzynia to 500zl doloze. nie masz namiarow na kogos kto ma skrzynie do 416?
Powiem szczerze, że tak zapakowanych śrub jeszcze nie widziałem. wyglądają na nowe, wiec nawet takie się nadadzą. Lepsze nowe najtańsze niż używane oryginalne.
wzialem te sruby zobaczymy co z tego wyjdzie. uszczelke mam ta z tymi silikonowymi wzmocnieniami. a te tulejki ustalajace glowice i skrzynke walkow tez wymieniac? bo nie chce tego raczej wyciagac. chyba to mozna stare zostawic tak?
nie wiem czy to sie skrzynka nazywa czy inaczej. chodzi mi o to co sie naklada na walki i jest na 24 sruby przykrecane. bo wyciagalem walki do planowania
A chodzi ci po pokrywę walków. Nie to zostaje stare tylko dokręcaj to w kolejności i daj silikonu pod ta pokrywe, tylko nie dużo żeby nie zatkać kanałów olejowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum