Wysłany: Pon Cze 03, 2013 09:40 [R25] ciężko odpala po wymianie czujnika temperatury
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 2000
Witam,
czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, czy wymieniony czujnik temperatury może mieć wpływ na odpalanie. Mój Roverek jest właśnie po takiej wymianie i teraz na zimnym silniku ciżężko odpala.
Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez Violka Pon Cze 03, 2013 09:43, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Cze 03, 2013 09:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A coś z temperaturą się działo złego? Podchodziła pod czerwone pole? W tych samochodach wentylator niezmiernie rzadko się włącza.
Po za tym obwód wentylatora sprawdza się przez odłączenie wtyczki od czujnika temperatury w czasie zapłonu, wtedy wentylator się uruchamia awaryjnie.
Tak silnik się grzeje (wskazówka podchodzi pod czerwone pole). I tak sprawdzałam czy włączy sie awaryjnie wiatrak po odłaczeniu wtyczki i oczywiście włączył się.
Tylko, że teraz nie tylko nie włącza się wiatrak to jeszcze cięzko odpala. I właśnie zastanawia mnie czy ten czujnik ma coś do odpalania.
Może mieć, na jego podstawie komputer ocenia czy silnik jest nagrzany czy nie a więc i wzbogaca dawkę paliwa gdy jest zimny.
Jeśli czujnik nie pasuje może tak się stać, że komputer będzie myślał że silnik jest nagrzany a wtedy nie uruchomi tak zwanego "ssania" czego efektem może być zła praca na zimnym silniku.
Ma. Sterownik ustala dawkę rozruchową na podstawie wskazań czujnika temperatury. Jeżeli założony czujnik ma inne rezystancję to podane dane są niezgodne z tymi zapisanymi w pamięci sterownika. W rzeczywistości sterownik ma błędne dane na temat temperatury i podaje zły skład mieszanki. Jeżeli wentylator się włączył to jest sprawny. A jak chłodnica? Gorąca? Może to termostat.
Witam,
problemu z odpalaniem niestety ciąg dalszy. Wymieniłam czujnik na inny, teraz włącza mi się wentylator ale niestety autko nadal nie chce odpalać na zimnym silniku. Jak stoi na słońcu to nie ma problemu ale z rana zwyczajnie muszę kilka razy pokręcić zanim odpali. Ma ktoś może pomysł co to może być?
Dzięki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum