Wysłany: Sob Maj 18, 2013 21:24 [MG ZR] Demontaż chłodnicy klimy
Typ: TDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Witam,
Czy mógłby mi ktoś opisać "łopatologicznie" krok po kroku jak zdemontować chłodnicę klimy. Ma ona trafić do pana spawacza z powodu przecieku przy jednej z rurek. Byłbym bardzo wdzięczny...
P.S. Sama myśl o ściąganiu zderzaka mnie przeraża a znając życie pewnie bez tego się nie obejdzie...
SPAMU¦
Wysłany: Sob Maj 18, 2013 21:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
nowa czy spawanie to i tak trzeba jakoś ją wydobyć... A nie bardzo wiem z której strony lepiej się za to zabrać, dlatego też proszę o jakiś manual, dobrze byłoby gdyby był z fotkami.
Ja w swoim w benzynie wyciągałem pomiędzy kolektorem wydechowym a pasem przednim.
Ale w dieslu ciasno i raczej na pewno nie uda się bez ściągania zderzaka.
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Nie Maj 19, 2013 12:33
Adi gratuluję zwinnych rąk aby ją wyjąć przynajmniej w r200 trzeba ściągać zderzak bo jest miedzy zderzakiem a chłodnicą wody. Przed chwilką widziałem Zr-a i będzie tak samo. Zdjęć Ci nie zrobię bo nie jest mój ale jak zdejmiesz zderzak to później wszystko ładnie widać Śruby masz przy nadkolach, pod spodem trzymające nadkola, po jednej trzymającej błotnik i zderzak (zobaczysz jak odkręcisz nadkole ), te przy zamku klapy, no i może.jeszcze być pod tablicą rejestracyjną. Później tylko odkręcić przewody i zdjąć ją z mocowań
To że ona jest przed chłodnicą wody to wiem... Miałem zamiar wyjąć intercooler i chłodnice wody, żeby się do chłodnicy klimy dostać. Potem pomyślałem sobie ile to roboty... Przeszło mi. Chyba jednak zdemontuję zderzak.
Łatwiej zdjąć zderzak.
Z tego co pamiętam śruby są:
- na rogu zderzaka przy łączeniu go z błotnikiem
- za przednią tablicą rejestracyjną jest długa śruba
- pod zderzakiem są 2 lub 3 śruby, pod siaką pod tablicą rejestracyjną
- na derzaku w okolicach zamka
- reszta to obydwa przednie nadkola które trzymają się zderzaka
no i klima śmiga... Jednak demontaż zderzaka nie był taki straszny jak mi się wydawało. Teraz jeszcze muszę wymienić zawór rozprężny bo czasem słychać buczenie przy włączonej klimie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum