Wysłany: Wto Mar 10, 2009 20:40 [R45] Problemy z kontrolka srs
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
WITAM MOJE AUTO TO ROVER 45 2002 2.0 DISEL MAM CZTERY PODUSZKI POWIETRZNE NIESTETY NIE ZAPALA MI SIĘ KONTROLKA SRS CO MOŻE BYĆ TEGO PRZYCZYNĄ?
POZDRAWIAM I DZIĘKUJE
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Mar 13, 2011 23:35, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 20:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 11 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 354 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 21:56
Rozumiem , że Marcin888 ma na myśli , że w ogóle się nie zapala?
Dioda SRS powinna się zapalać przy przekręceniu zapłonu na chwilkę i potem gasnąc ale nie razem z kontrolką ABSu , bo to mogłoby wskazywac na nieuczciwego sprzedawcę , który podpiął ją pod kontrolkę ABSu aby ukryc usterkę.
u mnie jest tak ze kontrolka SRS wogle sie nia zapala nawet na chwile zarowki wczoraj wszystkie sprawdzilem. sprawdzalem tez miejsca gdzie sa poduszki(kierownica nad schowkiem i siedzenia) i nie wyglada jak zeby ktoras byla wystrzelona.
u mnie jest tak ze kontrolka SRS wogle sie nia zapala nawet na chwile zarowki wczoraj wszystkie sprawdzilem. sprawdzalem tez miejsca gdzie sa poduszki(kierownica nad schowkiem i siedzenia) i nie wyglada jak zeby ktoras byla wystrzelona.
gdyby nie twój temat to dalej bym myślał że u mnie wszystko ok i spalona żarówka pokazała że coś nie tak jest u mnie z SRS
bezpiecznik SRS u siebie znalazłem pod numerem 25 który ma tylko 3A
w najgorszym wypadku jak nie zdiagnozuję usterki SRS to po prostu wyjmę bezpiecznik i będę jeździł jak do tej pory niestety
Pomógł: 11 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 354 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Mar 11, 2009 15:27
Powinno właśnie tak byc jak u BoloSr lub magneto , że kontrolka SRS zapala się na chwilę i gaśnie po kilku sekundach ( komputer pewnie wtedy zczytuje z niej sygnał czy coś )
Pomógł: 8 razy Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 125 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Mar 11, 2009 15:46
szosownik napisał/a:
no dobrze ale słyszałem że kontrolka w razie usterki SRS powinna się zapalić na stałe i się świecić cały czas
to dlaczego u mnie miga?
U mnie nie świeciła w ogóle, ale okazało się że był wyjęty bezpiecznik od SRS. Po włożeniu migała kontrolka cały czas. Wymieniłem taśmę pod kierownicą i teraz nie miga, po włączeniu stacyjni zapala się na kilka sekund i gaśnie
Pomógł: 8 razy Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 125 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Mar 11, 2009 16:21
szosownik napisał/a:
ile dałeś za taśmę i gdzie można ją kupić?
Kupiłem taśmę na allegro, za ok 30zł. Nie jestem pewien, ale chyba nick sprzedawcy to disco-olivia
Zawsze istnieje ryzyko, że kupując taką taśmę będzie ona też uszkodzona. Mi się udało trafić na sprawną, ale asekuracyjnie umówiłem się ze sprzedawcą, że jak coś będzie z nią nie tak, to ją zwrócę. Taśmę kupiłem trochę w ciemno, bo nie byłem pewien na 100% że przyczyną migającej kontrolki SRS jest właśnie ten element. Ale czytając posty na tym forum doszedłem do wniosku, że jest na to duże prawdopodobieństwo
to faktycznie nie duże pieniądze
tylko najpierw muszę go gdzieś podłączyć pod komputer i dopiero ją wymienię jeśli wyjdzie że to taśma
a po zmianie tej taśmy u ciebie lampka sama przestała migać czy usunąłeś usterkę komputerem diagnostycznym?
problem rozwiazany po pierwsze spalona zarowka ktora wymienilem wygladala na cala ale byla spalona potem srs caly czas swiecil nie gasl ale okazalo sie ze pod siedzeniem jest urwana wtyczka od poduszki polaczylem te przewody i teraz srs pali sie ok 3-5sekund i gasnie dziekuje kazdemu kto prubowal mi pomóc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum