Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Mar 2012 Posty: 35 Skąd: Jaworzno
Wysłany: Wto Cze 25, 2013 08:39 [R25] Problem z klimatyzacja
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2001
Cześć, dawno nie gościłem na forum gdyż nie miałem większych problemów z moim autkiem, jednak ostatnio mam problem z klimatyzacją. Pniżej opis:
Ustawiam nawiew na zimy, wlączam 2 stopień i staram sie włączyć klimatyzacje, niestety żadnaj reakcji. Nawiew działa tak samo. Sprawdzałem również ze znajomym i wygląda na to, że nie włącza sie sprzęgiełko klimatyzacji (nie ma tego charakterystycznego "Klik"). W lutym tego roku mój samochodzik był u elektryka, gdyż padł regulator napięcia, może tutaj jest wskazówka co to może być? Zastanawiam się też czy niewłączanie sie klimatyzacji może mieć coś wspólnego z brakiem czynnika chłodzącego(jesienią jeszcze dmuchał)?(wiem, że w niektórych markach, komputer nie pozawala na włącznie gdy nie ma czynnika) W odmęcie naszego forum znalazłem też informację o wiązce kabli idącej do tylniej klapy, ponoć problemy tam moga też powodować kłopoty z klimatyzacja (warto iśc w tym kierunku)?
Bedę wdzięczny za wszelkie sugestie w tej kwesti.
Pozdrawiam
Cypaw
SPAMU¦
Wysłany: Wto Cze 25, 2013 08:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Po pierwsze jak włączasz klimę to wiatraki zaczynają sie kręcić?
Jeśli tak to trzeba sprawdzić na krótko sprężarkę, to znaczy podłączyć + z aku do złącza na sprężarce i posłuchać czy będzie charakterystyczne kliknięcie.
Jeśli nie ma to sprzęgiełko padło.
Jeśli będzie to trzeba poszukać przyczyny w sterowniku klimatyzacji (czarna puszka).
Jeszcze do sprawdzenia jest presostat (czujnik na osuszaczu).
U mnie nie włączała się sprężarka bo przekaźnik miał zabrudzony styk i po oczyszczeniu na razie wszytko hula.
Oczywiście jak nie ma czynnika to sprężarka się nie załączy i wtedy trudno sprawdzić wszystkie elementy.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Mar 2012 Posty: 35 Skąd: Jaworzno
Wysłany: Pon Lip 08, 2013 12:24
Z braku czasu udałem się do serwisu w Wrocławiu,
Panowie ustalili, że winna była uszkodzona rurka przewodu klimatyzacji.
Naprawa dość szybka, niestety raczej nie do wykonania w domowych warunkach.
Tak więc klimatyzacja nie działała gdyż była nieszczelność czyli brak gazu w instalacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum