Wysłany: Nie Lip 07, 2013 20:50 [R416] Metaliczny dzwiek przy ruszaniu
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam
Co moze byc przyczyna stuku przy ruszaniu/? To jest taki metaliczny dziwek jak by ze skrzyni biegow, jak by byl luz gdzies. Slychac to przy kazdym puszczeniu sprzegla podczas jazdy. Dzisiaj podnioslem samochod na lewarku i jak ruszam kolem przod tyl to jest taki stuk jak by dwie metalowe czesci o siebie uderzaly.
Dodam ze zadnych luzow na przegubach nie mam. To jest odglos ze skrzyni. To samo sie dzieje przy ruszaniu prawym i lewem kolem na biegu. Jak wrzuce luz to tez jest leciutkie pukniecie podczas ruszania kolem. Co to moze byc?
Ostatnio zmieniony przez Adrian Pon Lip 08, 2013 20:42, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lip 07, 2013 20:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja obstawiam łożysko dociskowe.
Nikt ci nie poda gotowego rozwiązania. Jeśli to zjawisko jest związane z wysprzęglaniem, ogólnie używaniem sprzęgła to chyba bez zrzucania skrzyni się nie obejdzie.
Nie wiem czy to jest zwiazane ze sprzeglem bo jak podniose samochod, wlacze bieg i wylacze sprzeglo to krecac kolem w lewo i prawo to jest ten stuk. Kolo sie obraca o jakies 5 stopni w obie strony i na koncu jest ten stuk. Taka jak by byl luz gdzies na połosi ale napewno nie od strony kola. Tak jak pisalem wczesniej nawet jak wlacze luz to podczas krecenia kolem jest takie lekkie pukniecie. Tak jak by cos sie z czyms zazebialo. Brzmi to tak jak by zebatki sie zazebialy ale byly zle dopasowane (zbyt duzy luz miedzy zebami. Inaczej tego nie umie wytlumaczyc anie wiem jak wyglada skrzynia od srodka. Czekam na dalsze informacje co ro moze takiego byc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum