Wysłany: Sob Cze 29, 2013 22:00 [R 416] problem - szarpie przy dodawaniu gazu
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam. opiszę w skrócie mój problem, może ktoś coś doradzi.
Rover w benzynie/bez lpg.
Po każdej zmianie biegu przy dodawaniu gazu strasznie szarpie całą furą, niezależnie czy dodaję gazu płynnie czy trochę ostrzej. Telepie roverkiem niemiłosiernie.
Dodatkowo od pewnego czasu po odpaleniu, na luzie, silnik pracuje b.nierówno i prawie gaśnie.
Znajomy mechanik (stwierdził:problem albo z prądem albo z paliwem) wykręcił i obejrzał świece, sprawdził czy na kablach WN nie ma przebicia, przeczyścił palec i kopułkę no i jeszcze krokowy, no i nic się nie polepszyło.. dalej sugerował że to może być cewka - po podmiance starej na nową(obecnie założona znowu stara , nową oddałem gdyż jak rozumiem nie tu jest problem) objawy nie ustały, w sumie to jest coraz gorzej, samochód stoi w garażu i niszczeje;/
kolejną sugestią był problem z paliwem więc wymieniłem filtr paliwa ale zgodnie z moimi przewidywaniami nic to nie dało.
może warto np wymienić kable i świece a nie tylko sugerować się ich b.dobrym wyglądem? tak tylko głośno myślę, od razu zaznaczam że nie jestem wielkim znawcą motoryzacji ...
Proszę Was, forumowiczów i fanów maRki o pomoc, wszelkie wskazówki mile widziane
gdzie szukać przyczyny co to może być ?!
PS. a i nie wiem czy to ma jakieś znaczenie w w.w.sprawie ale już od pewnego czasu rover czasami palił na dotyk, a czasami jakby się przycinał na 1-2 sek. jakby zawieszenie i dopiero odpalał.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 29, 2013 22:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wymień świece, kable, kopułkę i palec. Ja czuję, że to wina kabli. Możesz odpalić samochód w nocy i spryskać je wodą. Jeśli będzie iskrzenie, to masz winowajcę.
Co do swiec to kategorycznie bede odmawial kazdemu zakup swiec NGK, tez je stosowalem u siebie i po ukreceniu gwintu w jednej ze swiec oraz lektury internetu doszedlem do wniosku ze ukrecanie sie gwintow w tych wiecach to nie jest jednostkowy przypadek. Takze wszystkie inne oprocz NGK.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum