Wysłany: Sro Lip 24, 2013 13:33 [R75] Stały prąd 12V w okolicach bagażnika
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Kilka dni temu zamówiłem na allegro specjalnie przygotowany sterownik do Rovera 75 do m.in. otwierania bagażnika pilotem. Sterownik ma dużo funkcji, ale najbardziej interesowała mnie ta do otw. bagażnika z pilota, bo 75 sprzed liftu nie miała tej możliwości nawet w T4.
Po otrzymaniu przesyłki zabrałem się za instalowanie urządzenia i ku mojemu zaskoczeniu nie mogę znaleźć stałego 12V w okolicach zamka bagażnika . (widziałem kilka roverków z dodatkowymi gniazdami zapalniczek w bagażniku). Przeszukałem bagażnik, tzn.:
1. W okolicach podświetlenia tablicy rejestracyjnej znalazłem wiązkę, ale z prądem 0,36V
2. Podniosłem podłogę bagażnika, tam gdzie znajduje się koło zapasowe i tam nic nie było. A podobno jest tam kostka od haka holowniczego.
3. Odsłoniłem prawą część bagażnika i tam są wiązki do tylnych świateł, ale nic innego nie znalazłem.
Mam manualną roletę, ale też ESP, więc podobno jest gdzieś pociągnięta wiązka do rolety, tylko gdzie jej szukać ? Może jest coś innego, bo w przyszłości chciałbym dołożyć elektryczną roletę. Nie chciałbym ciągnąć wiązki z deski rozdzielczej . Dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony przez Michal__Mac Sro Lip 24, 2013 15:01, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 24, 2013 13:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
bo 75 sprzed liftu nie miała tej możliwości nawet w T4.
Ale możesz ją sobie zrobić wymieniając moduł BCU i kopiując go za pomocą T4. Do wyboru masz wtedy trzy rodzaje funkcji przytrzymania pilota:
1. Siedzenie elektryczne z pamięcią - ustawiają się na pozycję zapamiętaną wtedy kiedy otworzył samochód danych kluczyk
2. Opuszczanie szyb elektrycznych, ew. otwieranie szyberdachu
3. Otwierani klapy bagażnika
Temat o tym jest ociupinkę niżej
Wiązka od rolety powinna znajdować się pod tapicerką tylnego podszybia.
Musisz zdjąć osłony słupków, siedzisko i oparcie kanapy. Gdzieś między prawym (od strony pasażera) a środkowym napinaczem pasów powinna być owa wiązka. Możesz jeszcze na lewym słupku tylnym (za kierowcą) sprawdzić czy wzmacniacz antenowy nie ma tam stałego +12v. Ale jest szansa, że pojawi się ono po włączeniu odbiornika.
[ Dodano: Sro Lip 24, 2013 15:10 ]
Aha! I jedna rzecz... popraw temat bo Ci go zaraz zamknę ja, albo inny moderator. Popatrz jak są ponazywane inne i spróbuj zastosować ten sam schemat.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Przycisnąłem niechcący enter przed dopisaniem wiadomości .
Ociupinkę niżej to gdzie?
I w sprawie BCU. Jeśli Cię dobrze zrozumiałem to, powinienem się zaopatrzyć w BCU poliftowe, tak? Przeszukałem allegro i nigdzie tego nie znalazłem. Może źle szukam, tak samo jak źle "cytuję Twoje posty"
Większość odbiorników w aucie dostaje prąd 12V po przekręceniu stacyjki - nawet zapalniczka.
Także weź miernik w łapkę i szukaj ale nie sądzę, żebyś miał tam duże sukcesy
Możesz po otwarciu drzwi z pilota i aktywnej opcji oświetlenia pojazdu po tym zdarzeniu, wziąć prąd z lampki sufitowej z tyłu. Pamiętaj jednak, że jak Twój dodatkowy przycisk, nie będzie sprzęgnięty z otwieraniem się auta i rozbrojeniem alarmu, będzie to skutkować wyciem syreny alarmowej. Dlatego żeby mieć ten "bajer", zdecydowałem się to zrobić "fabrycznie" czyli zmieniając moduł komfortu i nie odstawiać jakiejś kabelkowej rewolucji
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum