Wysłany: Wto Lip 23, 2013 17:00 [rover214i] zimny silnik szarpie, dławi i faluje obrotami
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1997
Witam... Objawy są tego typu:
Na zimnym silniku przy powolnym dodawaniu gazu silnik sie dławi i gaśnie.
Jeśli musze na zimnym ruszyć to strasznie szarpie całe auto.
Gdy silnik jest rozgrzany pracuje bez zarzutu, nawet jadąc na wolnych obrotach rzadziej szarpie.
Czy możliwe, że to wina wadliwego silniczka krokowego albo na zimnym nie zasysa paliwa ile potrzebuje? No ale co z szarpaniem gdy silnik jest rozgrzany?
na włączonym silniku odłączyłem krokowy i pracował bez zmian.
juz mnie to irytuje powoli bo wymieniłem kable i świece, uszczelkę pod głowicą, wałek rozrządu z popychaczami zaworów itp.
Za wszelkie sugestie wielkie dzięki...
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 23, 2013 17:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
po odpaleniu zimnego silnika obroty szybko stabilizują się do 1100-1200 / min
i dodając powoli gazu gaśnie...
po nagrzaniu uspokaja się do ok 900/min i tak trzyma...
Obstawiałem uszkodzony czujnik temperatury ale jak widać jest raczej w porządku.
Czy dobrze myślę że wszystko jest OK. dopóki nie wciśniesz pedału gazu ?
Czujnik TPS ?
Wstaw może filmik jak to wygląda.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Nie wiem czy to może jakiś trop bo mam MG i niby wszystko to samo ale kilka rzeczy jest innych.
U mnie jak jest zimny silnik to nie ma bata, zawsze wskazówka jest idealnie na 1000. Jak się rozgrzeje tak że wskazówka od temperatury jest idealnie w połowie skali to wtedy jest nieco ponad kreską poniżej 1.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum