Wysłany: Czw Sie 15, 2013 21:13 [ Rover420 ] nie działa klima
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
jest kilka tematów o nie działającej klimie ale ..... jakoś nie mogę tam znaleźć odpowiedzi na moje problemy .
Od początku - pacjent to rover 420 z 99 roku . jeśli to ważne to z dekodera vin wyszło klasa wyposażenia Class 3.1 w każdym razie mam dwa wentylatory od klimy
klima nie chłodzi
po naduszeniu przycisku klimy (oczywiście przy włączonym nawiewie ) zapala się na nim fioletowa kontrolka i to wszystko . nie startują wentylatory itp
prąd na bezpieczniku jest niezależnie od przycisku A/C
nie mam pojęcia gdzie szukać przekaźnika klimy .
- próbowałem sprawdzić czujnik koło filtra oleju (czytałem na forum że lubi szwankować ) ale pojawił się problem - nie bardzo wiem jak ściągnąć tą wtyczkę która tam jest i tak naprawdę jak go sprawdzić .poza tym z tego co się doczytałem tu do tego czujnika powinny dochodzić dwa przewody . a u mnie jest jeden
- doczytałem się jeszcze ze jest coś takiego co warto sprawdzić jak presostat ale nie mam pojęcia gdzie tego szukać
- w którymś z postów znalazłem jeszcze taką rade żeby dać na chwilę plus na przewód idący na sprzęgło sprężarki w celu sprawdzenia samej sprężarki ale nie mam pojęcia gdzie szukać tego przewodu
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 15, 2013 21:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pią Sie 16, 2013 19:53
Kolego mam dieselka ale czujnik jest z dwoma pinami tak jak piszesz i nie wiem gdzie jest u Ciebie filtr oleju ale ten czujnik powinien być wkręcony w podstawę filtra oleju i jest to czujnik od którego bezpośrednio wychodzą 2 kabelki i zakończone są kostką o taki : http://www.mgrover.com.pl...products_id=656 . Aby sprawdzić czy to on jest walnięty wypnik kostkę i czujnik zostaw w spokoju a te dwa piny które wystają z drugiej części kostki złącz jakimś kabelkiem i zobaczysz czy sprężarka ruszy, jak tak to jest po czujniku.
Druga kwestia, do sprężarki przychodzi tylko jeden przewód i zapewne u Ciebie też jest czerwony i to właśnie na ten przewód normalnie podajesz plusa z aku i też widzisz czy ruszy. Jak ruszy to do sprawdzenia ten czujnik jak wyżej pisałem jak nie to problem będzie leżał w sprężarce, lub też możesz mieć za mało czynnika w ukł. i wtedy klima też nie ruszy.
Co do przekaźnika to wpisz w allegro albo w wyszukiwarkę i zobaczysz jak wygląda i namierzysz, powodzenia
weekend idzie wiec zabrałem się za "walki " z klima
nie wiem czy dobrze zlokalizowałem ten czujnik ale w tej okolicy za wiele ich nie ma wiec wychodzi że to ten
ale jeśli to ten to jak widać na zdjęciu u mnie jest (a raczej był ) na jeden przewód niestety wskutek moich działań "się urwał" oprócz wszystkiego innego wiecie może jak zdjąć tą wtyczkę ? bo nie mam pomysłu
Przekaźnik klimatyzacji jest w skrzynce bezpieczników pod maską po prawej stronie taka czarna skrzynka, jak ja otworzysz na wieku jest schemat rozmieszczenia przekaźników.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum