Wysłany: Sob Sie 24, 2013 12:29 [R75] Webasto - działalo i przestało
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
zimą padł mi włącznik termiczny co powodowało losowe odpalanie webasta. zmusiło mnie to do odłączenia kostek sterujących. nie dawno zamówiłem nowy włącznik podłączyłem go wpinam kostki i cisza .
dodam jeszcze ze mam dodany kabelek na 3 pinie do ręcznego odpalania webasta , na niego tez nie reaguje.
sprawdzalem wszystkie kable dochodzace do webasta i wszedzie jest prąd, nawet kostkę od włącznika temp. zwarłem na stałe i tez lipa .
czy jest możliwe ze mógł paść sterownik jak webasto nie mialo w ogóle dostępu do pradu (odłaczone kostki sterujace) ?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 24, 2013 12:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
czy na pin 1 masz podan tylko zegar sterujacy czy jeszcze coś z diodą, proponuje też odciąć przewód z pina 2 to jest diagnostyka i czsem nie pozwala uruchomic pieca a płytka może być ok
Witam serdecznie. Mam webasto w Swoim R75 - tzn. tak mi się wydaje, że mam Znalazłem pod maską fajną skrzyneczkę patrzę, czytam - napis WEBASTO, więc myślę mam, ale kabelek z kostką był odpięty. Myślę co mi szkodzi - podpinam i tak po przejechaniu kilku KM stanąłem bo usłyszałem jakby woda gotowa się pod maską (takie bulgocenie).
Co to mogło być? Jak w ogóle steruje się w zimie takim ogrzewaniem postojowym skoro nie mam w aucie żadnego pilota, dodatkowego sterowania tylko standardowy Climatronic?
masz piec Webasto zainstalowany jako dogrzewacz silnika. Czyli piec sam się włącza jak temperatura spada ponizej 5 stopni.
Pewnie masz uszkodzoną elektronikę w piecu i poprzedni właściciel odłaczył piec, ponieważ często takie uszkodzenie objawia się tym, że piec włącza się w tedy kiedy nie powinien, np. przy otwarciu drzwi
Analizując etykiety nie mam dogrzewania, Piec Thermo Top C (ogrzewanie postojowe). Na jakiej zasadzie to działa, skoro nie mam nic do ustawienia temp. ? Myślicie, że najlepiej jak zgłoszę się do jakiegoś serwisu WEBAST? Istenieje w ogóle coś takiego
Wysłany: Pon Sie 26, 2013 15:05
webasto poniżej 5C automatycznie sie odpala i dogrzewa wode w układzie .
co do bulgotania, ja bym sprawdził na własna rękę czy pompa wody i wentylator dzialają .
w webascie masz 2 kostki na wierzchu ale jak ściągniesz klapke to masz kolejne
dwa ostatnie to pompa wody i wentylator możesz podać tam prąd z aku i zobaczyć czy to w ogóle śmiga . jeśli bedzie wszystko ok to raczej by trzeba jechać do jakiegoś magika żeby to ocenił
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum