Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 1998
Witam,
Mianowicie poszukuje jakiegoś sprawdzonego "majstra", który zna się na temacie sprawdzenia czy szyberdach cieknie i umie go ewentualnie naprawić. Tj ogarnąć te kanaliki czy też inne czary, które mogą tam się pojawić. Jutro jadę do sprawdzenia czy nie cieknie to z przedniej szyby, która była niegdyś na nowo wklejona. Mieszkam w okolicach leszna, poznania także proszę o jakieś namiary:)
Pozdrawiam
Aramil44:D
Ostatnio zmieniony przez Adrian Wto Wrz 10, 2013 08:13, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 09, 2013 17:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 24 Sie 2010 Posty: 335 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Wrz 09, 2013 19:28
Uszczelka od szyber dachu u mnie była odkształcona i też ciekło. Zdjąłem ją, wyczyściłem rdze ile się dało i przesmarowałem Hammerite. Kanaliki od szyber dachu jak są zatkane wystarczy przedmuchać kompresorem albo mocniej metodą usta-usta Warto sprawdzić czy w bagażniku są w swoich dedykowanych otworach czy nie leżą luźno i nie wlewa się z nich woda podczas deszczu do bagażnika.
Kanaliki od szyber dachu jak są zatkane wystarczy przedmuchać kompresorem albo mocniej metodą usta-usta
chyba że zdarzy się tak jak u mnie że w kanaliku miałem żaróweczkę Wtedy trzeba przepychać.
Uszczelkę szyberdachu przerabiałem, wystarczy ją ściągnąć, rancik na którym trzyma się uszczelka rdzewieje, wystarczy go dokładnie oczyścić, zabezpieczyć przed rdzą i wkleić ponownie uszczelkę. Ja to robiłem bez wyciągania szyby aż do sprzedania auta nigdy nie ciekło
mnie tez cieknie szyber dach to chyba wada seryjna
wadą seryjną jest chyba typ uszczelki bo jest mega sztywna... ogólnie to jest problem z nią bo sam mieszkam w Luboniu i ciężko żeby ktoś tutaj a okolicy sie tego podjął...
Powiem Ci tak, najlepiej zdjąc podbitkę sufitu wnętrza, bo nie jest to takie trudne i długotrwałe i wtedy widzisz cały szyberdach, wiem wymieniałem silnik:-)
ważne czy cieknie Ci między uszczelką a szybą czy między uszczeklą a blachą, jeśli między uszczelką a blachą wtedy sprawdź położenie dachu bo może coć jest nie tak, popuśc delikatnie sruby dookoła dachu, kilka na klucz 10 jedna nad kierowcą 8, i kilka razy złóż i rozłoż dach, tak żeby sam sie ułożył
Ogólnie jeśli Ci ceknie j/w to i tak nie powinno Ci kapać do środka auta gdyż dookoła szyby jest rowek który odprowadza wode do kanalików, jeśli będziesz mieć zdjętą podbitkę to łatwo sprawdzić ich drożność ściągając gumę i wstrzykując troche wody która spłynie w postci siku na zewnątrz w rogach auta
Mi jeden z kanalików zatkał sie po zimie i przy okazji wymiany silniczka sprawdzając zauwzyłem i usunałem niedrożność
Jeśli jednak cieknie między uszczelką a szybą, wtdy delikatnie ściągasz uszczelke, bardzo starannie czyścisz metalowy rant dookoła szyby, czyścisz uszczelke, odtłyszczasz rant, klej do uszczelek i dzida powoli starannie zakładasz od nowa uszczelke. uważać należy żeby założyć ją w tym samym momencie żeby narożniki które sie już mocno okształciły ułożyły sie tam gdze były:) na temat nowej uszczelki nie pomoge bo sam tskiej nie mogłem znaleść... już to ostatnio piasłem ale napisze jeszcze raz, zeby nie narobić syfu w aucie fajnie jest wziąść duży ręcznik i podwiesić go pod dachem przytrzaskując go drzwiami
No i bym zapomniał, do tej operacji wymiany uszczelki nie musisz zdejmować podbitki zrobisz to śmiało od zewnątrz auta:) myśle że pomogłem:) ogólnie wygląda to na skomplikowane ale naprawde zajmie Ci to ok godziny
Dzięki wszystkim za pomoc. Wybrałem się do Leszna do Tom-Car'u to dość pewna firma zajmująca się szybami. Sprawdzili mi dokładnie szyberdach i faktycznie kanaliki były zatkane. Wzieli drut + kompresor i ogarneli temat, że aż miło. A i wcale drodzy nie byli. Za to skasowali 50zeciszy. Także ja z moją antyzdolnością do mechaniki samochodowej się za to nie brałem:p. Pozdrawiam:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum