Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 23:20 [R75] Co warto zrobić przy wymianie skrzyni biegów
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam forumowiczów,
W najbliższym czasie planuję wymianę skrzyni biegów (uszkodzone synchronizatory). Zastanawiam się co byćmoże byłowy warto zrobić przy tej okazji? Wiadomo mechanicy będą musieli wyjąć silnik, a skoro tak szkoda marnować ich czas pracy. Co polecacie wykonać przy okacji? Poduszki silnika, skrzyni, na co jeszcze warto spojrzeć/wymienić naprawić?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 23:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
nie wiem kto ci naopowiadał głupot ze trzeba wyciągać silnik do wymiany skrzyni, ale jeśli to mechanik to szybko go zmień. Przy okazji skrzyni możesz wymienić: kolo dwu-masowe, cale sprzęgło i wysprzeglik - tylko ze to sa bardzo duże koszty większe niz wymiana czy kolejne ściąganie skrzyni. Jesli ze starymi nic sie nie dzialo to je zostaw. Mozesz wymienić uszczelniacze na przegubach w skrzyni, ale do tego nawet jak by ciekły nie trzeba demontować skrzyni. Na pewno nowy olej Texaco - 2litry niecałe i tyle nic wiecej na sile nie wymieniaj
Pomógł: 14 razy Dołączył: 08 Kwi 2008 Posty: 301 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Wrz 26, 2013 16:01
Już ci mówię, bo też wymieniałem. Tak jak kolega wyżej pisze ZMIEŃ MECHANIKA (silnik ) . Podczas wymiany dobrze zmienić jest wysprzęglik tarczę, docisk i oczywiści olej. Jak masz fundusze to może zastanów się nad dwumasą (ja nie wymieniałem). Skrzynię kupiłem razem z przesyłką 360 zł, za robotę wzięli 450 zł, sprzęgło komplet nie pamiętam ale chyba coś koło 900 stówek no i olej też tani nie jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum