Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
Witam! Mam pytanie odnośnie opon zimowych. Jaki polecacie rozmiar opon do tego auta, pytam, ponieważ u mnie jest 175 z tyłu a 195 z przodu, obecnie wielosezonówki. Zdziwiła mnie trochę różnica, więc proszę o radę. Również wysokość opony, jaka według was powinna być.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 02, 2013 16:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To nie herezja, wszystko zależy od położenia swojej okolicy w stosunku do topografii terenu jak i warunków pogodowych.
W terenach gdzie się więcej jeździ po jezdni i jest sporo śniegu, lepiej użyć wąskich opon, ale jak śnieg jest częściej nijaki na jezdni, tak jak w terenach bardziej uczęszczanych, to śniegu jest mało i koło ma kontakt czasami nawet z asfaltem, wtedy się nada opona szeroka.
To nie herezja, wszystko zależy od położenia swojej okolicy w stosunku do topografii terenu jak i warunków pogodowych.
W terenach gdzie się więcej jeździ po jezdni i jest sporo śniegu, lepiej użyć wąskich opon, ale jak śnieg jest częściej nijaki na jezdni, tak jak w terenach bardziej uczęszczanych, to śniegu jest mało i koło ma kontakt czasami nawet z asfaltem, wtedy się nada opona szeroka.
wąska opona to mniejsza przyczepność, zachęcam do zapoznania się z wynikami testów i prób, porównań - opon zimowych w warunkach zimowych, w żadnym z nich wąska nie miała lepszego rezultatu od szerokiej... te mity już dawno zostały obalone, internet i prasa motoryzacyjna pomogą rozwiać wątpliwości...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum