Wysłany: Sob Paź 05, 2013 17:22 [R400] jakie śruby do mocowania tarczy hamulcowej w 416?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam, jestem tutaj nowy więc gdybym coś źle napisał to proszę nie wyzywajcie mnie
Mam problem z odkręceniem tarcz przednich w moim r416, wszystkie śruby krzyżakowe są tak zjechane że nadają się tylko do rozwiercenia. I tutaj mam problem chcę się przygotować do tej "operacji" ale nie wiem jakie będą potrzebne te śrubki (tzn. jaka grubość, długość i jaki gwint). Może ktoś z was już wymieniał te śruby i mógłby mi pomóc?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 05, 2013 17:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To jest wkręt z łbem stożkowym M6. Długość gwintu min. 6mm. Może być trochę dłuższy (8, 10mm). Dobrze jest przed wkręceniem nowych wkrętów posmarować je smarem miedzianym, dzięki czemu później będzie łatwiej je odkręcić.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Masz je aż w tak tragicznym stanie że nawet pistoletem pneumatycznym ich nie da rady ich odkręcić? Mi kuzyn ostatnio odkręcał, najpierw śrubokręt gwiazdkowy przyłożył i kilka razy porządnym młotkiem stuknął a później pistoletem pneumatycznym (takim ja w wulkanizacji odkręcają koła) i śrubki się odkręciły nie trzeba było rozwierać.
Jak by piasta była taka miękka że można by ją skrzywić stukając młotkiem w te śruby, to sobie wyobraź co by się działo podczas jazdy z nią.
Miękka nie jest, ale zbyt mocne uderzenie porządnym młotkiem może doprowadzić do tego, że na piaście może pojawić się bicie. Bicie piasty już rzędu 0,1mm przełoży się na większe bicie tarczy, a co za tym idzie., "trzepanie" kierownicy w czasie hamowania.
Osobiście wolę do odkręcania tych wkrętów używać wiertarki i wykrętaków. Np. takich: http://allegro.pl/wykreta...3595407521.html jest to zdecydowanie najbezpieczniejsza metoda.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum