Wysłany: Pią Paź 04, 2013 06:22 [rover 416 Si] Brak ciepłego powietrza jak stoję w korku.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam!
Od paru dni zaważyłem, że jak stoję na światłach albo w korku to leci do kabiny tylko zimne powietrze. Jak jadę to jest możliwość wpuszczenia ciepłego(nie gorącego) powietrza ale przy ustawieniu pokrętła temperatury praktycznie na maksa. Zapach tego powietrza też jest jakiś dziwny trochę jakby się coś przypalało. Silnik nagrzewa się bardzo szybko i trzyma cały czas stałą temperaturę.
Macie panowie jakieś pomysły co to może być ?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Paź 04, 2013 06:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
moze twoja nagrzewnica jest przykamieniona albo juz jakas taka zapchana i juz tak dobrze nie oddaje ciepla. z płynem i olejem wszystko w porzadku? ja bym sprobowal jeszcze zrobic plukanke układu chłodzenia jakims srodkiem do tego przeznaczonym i moze sie poprawi cos
Pierwsze co sprawdź to to , czy nie brakuje płynu w układzie chłodzenia , bo może gdzieś wycieka . Teraz jest zimno to się nie przegrzewa , ale brakuje go w nagrzewnicy . Jak uzupełnisz na ciepłym silniku , to nie oczekuj od razu efektów . Dopiero jak silnik ostygnie , wciągnie płyn w obieg , powinno być dobrze .
Dziękuję za rady.
Faktycznie brakowało płynu i to dosyć dużo na oko prawie 1,5l. Gdzieś musi mi ładnie wyciekać. Pompa wody była wymieniona wraz z rozrządem w lutym tego roku na jakiś markowy produkt ale muszę podjechać do mechanika, żeby poszukał tego wycieku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum