Wysłany: Pią Lis 01, 2013 16:16 [R75] Stuki, hałas od strony wydechu
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Pojawił mi się problem ze stukami pochodzącym od strony wydechu. Ostatnia rura wydechowa jest nowa. Wieszaki gumowe są nowe. Przed wymianą był też ten sam problem. Podczas dodawania gazu wydech wpada w drgania i trochę potrafi hałasować. Największe natężenie hałasu pochodzącego od wydechu jest podczas jazdy i gdy jest osiągnięta prędkość obrotowa 1600 - 1900 obr/min. Wtedy wydech wpada w rezonans i dosłownie "buczy" ostatni tłumik. Hałasy pochodzące od stuków wydechu pojawiają mi się na wysokości dźwigni zmiany biegów czyli na pierwszym wydechu i na ostatnim jak wpada w rezonans. Jak podniosłem auto do góry przy uruchomionym silniku to wydaje mi się, że wydech ma zbyt duże drgania (duża amplituda drgań). Wydaje mi się, że łącznik elastyczny w tym aucie nie jest oryginalny i chyba jest krótszy niż oryginalny. Zastanawiam się, gdzie leży przyczyna, czy ten łącznik jest zły, czy może poduszki pod sinikiem, a może dwumasa. Dwumasę próbowałem sprawdzić poprzez ruszanie z 2 bez dodawania gazu. Nie było szarpnięć, ani nie zgasł mi silnik. Nie jest to może miarodajne. Co sądzicie o tym? W czym może leżeć przyczyna?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lis 01, 2013 16:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Podbijam temat, zdaje się, że mam to samo, nie wiem jak u kolegi ale u mnie jak jadę np. kostką brukową coś wpada w rezonans i mi tłucze - mam wrażenie, że z tyłu auta jakby wydech lub butla na gaz w bagażniku bo mam lpg w aucie. Przy tych stukach jakby metaliczny odgłos. Byłem na kanale to mi jakąś tam osłonę dokręcili, dali nakładki bo się dziury od srub wyrobiły - mimo wszystko dalej są te stuki. Jakies pomysły?
_________________ R75, 2.0, V6, 150 KM, benzyna/lpg, automat, 2001r.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum