Wysłany: Nie Lis 17, 2013 14:57 [214si] Koszt wymiany szpilek
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Mam pytanie do roverkowiczów z warszawy, którzy przerabiali wymianę urwanej szpilki koła przedniej osi ile szykować kasy na wymianę ? niestety urwały mi się dwie w jedym kole, co bezpieczną sytuacją nie jest i muszę szybko to zrobić bo z tego co wyczytałem to u mnie chyba nie wysarczy puknąć w szpilkę i wbić nową ?
[ Dodano: Nie Lis 17, 2013 14:57 ]
no dobra może niekoniecznie z warszawy ?;p może ktoś to robił ? wole mieć pewną orientację cenową żeby wiedzieć jak gadać z majstrami
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 17, 2013 14:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dokładnie jak mówi leszczu. Tylko ze z wbiciem nowej jest problem, trzeba jej zeszlifować trochę 'grzybka'. Mnie wymiana kosztowała 40zł i 3 szpilki mi zostało. Kupiłem całą piastę na szrocie. Jak coś to mam szpilki na zbyciu, bywam bardzo często w Piasecznie, jak jesteś ze stolicy to możemy się zgadać.
[ Dodano: Sro Lis 20, 2013 15:14 ]
Dziś między 20:00 a 5:00 jestem w Piasecznie, wrzuciłem 2 szpilki do auta tak na wszelki wypadek. Wpadnij na stacje Shell i pytaj o Łukasza (albo kop w zielonego R200 ) To Ci dam szpilki za browara i powiem dokładnie co i jak
ps. Będę też jutro w tych godzinach
_________________ Sprzedam dużo gratów do R200 SDi
Dokładnie jak mówi leszczu. Tylko ze z wbiciem nowej jest problem, trzeba jej zeszlifować trochę 'grzybka'. Mnie wymiana kosztowała 40zł i 3 szpilki mi zostało. Kupiłem całą piastę na szrocie. Jak coś to mam szpilki na zbyciu, bywam bardzo często w Piasecznie, jak jesteś ze stolicy to możemy się zgadać.
[ Dodano: Sro Lis 20, 2013 15:14 ]
Dziś między 20:00 a 5:00 jestem w Piasecznie, wrzuciłem 2 szpilki do auta tak na wszelki wypadek. Wpadnij na stacje Shell i pytaj o Łukasza (albo kop w zielonego R200 ) To Ci dam szpilki za browara i powiem dokładnie co i jak
ps. Będę też jutro w tych godzinach
Ooo super będę dziś koło 20 To jest shell koło salonu vloskwagena ?
Edit.
Dla potomnych : Zamówiłem z allegro przed wczoraj dwie sztuki , na aukcji pisało że do rovera/hondy na 90% pasuje , otóż nie pasuje .... Wymiary jakie były na aukcji to M12x62(długość ma drugu rzędne znaczenie) x12,2mm(to radełko) i okazało się ,po zdjęciu koła, że obracają się się one w otworach , przez co są bezużyteczne. Szkopuł tkwi w tym radełku musi mieć średnice około 12,3-12,4 mm dokładnie nie wiem , ale na pewno więcej niż 12,2 . Druga sprawa że przysłali mi o różnym skoku gwintu , oryginalnie mają 1,5 a jadeną dostałem 1,25.
Co do wymiany to za 60 zł chcieli mi wymienić, bez zdejmowania piasty i udało by się wszystko bez problemu gdybym miał dobre szpilki . Trzeba zeszlifować łeb szpilki i wchodzi spokojnie , myślę że nie osłabia to zbyt drastycznie jej wytrzymałości.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 130 Skąd: Elbląg
Wysłany: Sro Lis 27, 2013 21:06
Hej
Czy może mi ktoś potwierdzić, że patent ze spiłowaniem łba zadziała tez w dieslu na przodzie? Pewnie jest identycznie ale wolałbym mieć pewność.
Tydzień temu mechanik wymieniał mi łożysko i inne części i dowalił gwint Dowiedziałem sie w sobotę przy zmianie na zimówki. Az mi się źle robi na ponowny zakup łożyska do tego koła.
_________________ Pozdrawiam
Artur
Ostatnio zmieniony przez mentos Sro Lis 27, 2013 22:09, w całości zmieniany 1 raz
Chciałem zapytać jak ściągnąć piastę bo jednak wolałbym dłuższe szpilki które nawet po spiłowaniu nie wejdą. Czy wystarczy wyciągnąć samą piastę w stronę do siebie jakimiś 2 brechami czy trzeba się jakoś bardziej bawić w rozkręcanie połowy samochodu itp.
oraz co i czego trzyma się zeger pod piastą.
Te szpilki o których pisałem wyżej (delikatnie za małe radełko) były prawie dwa razy dłuższe od seryjnych i po spiłowaniu łba wchodziły spokojnie tak jak krótkie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum