Może ktoś z was wie jak naprawia się drewnona kierownicy?? Czym jest oklejanie, gdzie można ową folie kupić, a może trzeba zastosować hydrigrafike??
Chodzi o to, że kupiłem kierownicę i jest w stanie rozkładu. W prawdzie udało mi się drewno odnowić (zdjęcia pozniej) ale nie jest, to tak jak w oryginale, a jak widzę po internecie ludzie co naprawiają drewno, to nie mogę się nadziwić jak do tego doszli. Może ktoś coś wie i się podzieli
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 27, 2013 07:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
mówiłem o zdjęciach więc daje i wyjaśnię co osiągnąłem
z takiej kierownicy. Niem miałem pojęcia ze jest w takim stanie, zostałem powiadomiony, że lakier popękał, a nie że prawie go nie ma.
myślałem, że wystarczy zmatowić i pomalować bejcą, ale jak dotarłem do drewna, to już wiedziałem, że trzeba oklejać
najpierw pomalowałem bejcą, tylko tą jedną część, reszty nie dotykałem (nie czyściłem, nie bejcowałem )
zacząłem oklejać okleiną do mebli
różnica w kolorze i fakturze do oryginału
musiałem jakoś przyciemnić więc pomalowałem bejcą
drugie malowanie
niestety jeszcze troszeczkę za jasna i nie wygląda tak zjawiskowo jak oryginalna
Po nowym roku, temat powróci o zastosuję hydrografike i będzie wówczas niebo a ziemia
ogólnie okleina nie nadaję się do takich prac, ale jak inni to robią
widziałem te strony, zanim zabrałem się za swoją, lecz oni muszą stosować jakieś inne okleiny, bo tą co miałem, jest jak papier, ale zagina, marszczy się i nie okleiłem dużego elementu jednym paskiem
To chyba trochę wysuszona jest ta okleina. Ogólnie ciężko jest położyć okleinę na taki kształt jak ma kierownica i dlatego ceny renowacji są wysokie a osób, które to potrafią też jak na lekarstwo. technik też jest kilka, jedni namaczają okleinę, inni kleją na gorąco. Kiedyś trochę pracowałem w zakładzie stolarskim, to żeby idealnie przykleić na prostych powierzchniach jest sztuka, a co dopiero na kierownicy
Hmm.. ja bym zrobił to z drzewa prawdziwego dwie polówki, w środku kierownicy jest kolo metalowy trzeba by tylko się pobawić trochę i wyszlifować takie dwie części i skleić ze sobą, zabajcować & polakierować jachtowym lakierem i gotowe
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Hmm.. ja bym zrobił to z drzewa prawdziwego dwie polówki, w środku kierownicy jest kolo metalowy trzeba by tylko się pobawić trochę i wyszlifować takie dwie części i skleić ze sobą, zabajcować & polakierować jachtowym lakierem i gotowe
Pomysł niezły i nawet nie taki pracowity. Tylko, że obecnie nawet desek podłogowych nie robi się z litego drewna. Po pierwsze drewno musi być dobrej jakości, po drugie odpowiednio sezonowane. Lite drewno jest wrażliwe na wahania temperatury/ wilgotności. Obecnie możemy uzyskać szybsze zmiany temperatury/wilgotności i dlatego większe wzięcie mają "klejonki"
andrew0503, No kupić jak już coś szlachetne drzewo do tego Np takie co są do Sauny wytrzymują super skoki temperatur Nie pamiętam nazwy ale coś takiego bym wybrał
rafalmis1, Jak jest drzewo to w czym problem, papier ścierny, bajca i lakier i gotowe
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Remi, popatrz na zdjęcia. Na jednym widać jak usunąłem wszystko do drewna. Jak pomaluj, to nie ma takich wzorów jak oryginał. Jest po po prostu paskudna.
Właśnie się wkurzyłem, bo na allegro pojawiła się w świetnym stanie kolejna Kierownica. Jak miałem kasę to nic nie było, a jak zrobiłem wtope, to jak na złość :-\
Widze właśnie ale wziąłeś jakaś mieszankę bajce, ta co jest z akrylowym podkładem. Wygląda w konsystencji jak galaretka Malowałem tym ostatnio i to jest paskudne tak jak na tym foto twoim Musi być bajca płynna jak woda ona ładnie wsiąka
Niestety jak chcesz tw wzory miec to trzeba kuic sobie szlachetne drzewo typu drzewo z rozy Mam w domu taka łyżkę do gotowania z takiego drzewa oliwkowego, ale podobne wzory ma co nasza imitacja i można było kupić w tedy nawet to drzewo w kawałkach, nie obrobione u tego stolarza Tylko ze to było w Włoszech
I po drugie tez są rożne lakiery jak się odnawia np stoły stare lub meble Ja kiedyś karmik dla ptaków zrobiłem z takiej fajnej bejcy i porządny lakier i wyszło jak antyk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum