Wysłany: Sro Lis 27, 2013 21:25 [R 75 1.8]Szumy w radiu po załączniu ogrzewania tylnej szyby
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
Witam wszystkich Rowerkowiczów.
Mam problem jak w temacie postu. Od pewnego czasu po załączeniu ogrzewania szyby tylnej, czy to w sposób automatyczny czy ręczny przez włączenie przyciskiem radio bardzo szumi. Podejrzewam, że jest jakaś zależność masy anteny i masy szyby. Nie wiem nawet gdzie jest antena, ale podejrzewam, że jest to jeden z obwodów w tylnej szybie. Nie wiem od czego zacząć sprawdzanie. Szukałem przez szukajkę na forum, ale nic podobnego do mojego problemu nie znalazłem. Dziekuję z góry za wszystkie podpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam Rikoplus
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 27, 2013 21:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Na tylnych słupkach są bodajże dwa filtry. Jak dobrze kojarzę z forum, w R75 paski ogrzewania na szybie pełnią rolę anteny od radia Jeśli filtr (bodajże prawy) nie działa, to pojawiają się szumy.
Na tylnych słupkach są bodajże dwa filtry. Jak dobrze kojarzę z forum, w R75 paski ogrzewania na szybie pełnią rolę anteny od radia Jeśli filtr (bodajże prawy) nie działa, to pojawiają się szumy.
Dzięki za sugestie. Jutro biorę się za sprawdzanie.Pozdro
[ Dodano: Sro Lis 27, 2013 21:57 ]
sTERYD napisał/a:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=13685
Dzięki sTERYD. Szukałem w szukajce, ale wyskakiwały mi jakies tematy od czapy, a to co mi podesłałeś jest konkretnie to czego szukałem. Chyba jeszcze nie umiem skutecznie wykorzystywać szukajki. Wszystko przyjdzie z czasem. Czy może już walczyłeś z tematem i jeżeli zdiagnozuję filtr to gdzie szukać takich filtrów. Czy tylko w używkach i czy może można dostać coś w zamiennikach.Teraz dziękuję i pozdrawiam Rikoplus
[ Dodano: Czw Lis 28, 2013 16:23 ]
Witam
Dostałem się do prawego tylnego słupka. Znalazłem filtr. Jak na razie jedyne co udało mi się zrobić to odłaczyłem przewód antenowy od filtra. Radio o dziwo chodzi bez anteny, bez szumów i jak na razie wszystkie zaprogramowane stacje, które słucham. Pewnie będzie dużo gorzej jak będę w słąbym zasięgu nadajników. Będę szukał takiego filtra, ale jak na razie mam trochę spokoju. Szyba załącza się automatycznie a radio gra bez szumów i zakłóceń. Dziekuję KOLEGOM z Forum za szybką podpowiedź jak ugryżć temat. Ugryzłem i mam spokój. Pozdrawiam RIKOPLUS
wiesz. Jak znam filtry UKF (a znam raczej słabo) to tam jedyne co może się stać, to zimne luty, ewentualnie inny brak styku w połączeniach. nie zaszkodzi go rozebrać i wygrzać w piekarniku, albo lepiej jak masz dostęp do stacji hotair + kąpiel w szpreju do styków. Jak coś da, to będzie ok, jak nie, to gorzej już chyba nie będzie Trzeba by było dopytać Mariana_K on na pewno wie co tam w środku siedzi i dlaczego nie działa.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
rikoplus, dodam od siebie, że po zakupie auta, też miałem problemy ze stacjami. Na fabrycznym radiu potrafiło gubić zasięg w miejscu, gdzie np. Mazda wujka odbierała jak szalona, wymieniłem radio na inne i jakoś po Twoim poście dostrzegłem, że problem u mnie zniknął Choć miałem wywalić owy filtr i włożyć inny. Czasem myślę nad zamontowaniem nowej, oddzielnej anteny ze wzmacniaczem.
Pytanie czy fabryczna instalacja posiada jakiś wzmacniacz sygnału czy nie?
Witam
No to drodzy Koledzy jestem znowu w punkcie wyjścia. BRAK SUKCESU.To co odłączyłem na prawym słupku to przewód jednego z obwodów grzejnych tylnej szyby, czyli nie szumi, ale i nie grzeje pół dolnej części szyby.
W międzyczasie kupiłem wzmacniacz lewy i prawy. Wymieniłem , podłączyłem wszystko i znowu szumi w radiu. Wróciłem do wersji odłączenia pół grzania i czekam na podpowiedzi co robić dalej. Czy pogorszenie styku wgrzanych końcówek przy szybie może być przyczyną szumów? Jak coś Koledzy wiecie to proszę o podpowiedź
Pozdrawiam
rikoplus
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum