Wysłany: Sob Sty 04, 2014 23:48 [R75] Webasto z innego auta
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Niestety moje WEBASTO zdechło, a mianowicie poleciał sterownik... koszt naprawy jest spory,a używek na lekarstwo. Dlatego chciałem poruszyć temat możliwości podmiany naszego pieca na piec z innego auta "bardziej popularnego" takie piece można kupić za 300 zł no i potem ewentualnie części też łatwiej dostać.
Czy ktoś może bawił się w coś takiego lub ma zamontowany niestandardowy piec do naszej instalacji?
Jeżeli ktoś zna się na tym ustrojstwie może by mógł podpowiedzieć jaki piec ewentualnie może pasować? Czy wystarczy znaleźć piec o podobnej mocy (termo top z/c/d) i ten sam rodzaj zasilania (paliwa) i po prostu podłączyć?
Za pomoc był bym bardzo wdzięczny
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sty 04, 2014 23:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Nie Sty 05, 2014 00:25
te piece thermo top niczym sie nie różnią tylko sterownikiem a sterowniki w większości aut są cyfrowe i bez kombinacji sie nie obejdzie aby to podłączyć,lepiej napraw sterownik jeśli sie da do tego przeczyść piecyk i jeszcze długo pośmiga
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Musisz mieć analogowy sterownik. O takie piece bardzo trudno w fabrycznym wyposażeniu aut.
Szukaj pieca od Landrover Discovery 2
Również Fiat, Citroen i Peugeot do 2005 roku
najlepiej szukaj pieca z R75, jest ich trochę na allegro
Niestety z doświadczenia wiem, że połowa z nich ma uszkodzone sterowniki. Sprawnego raczej nie kupisz za mniej niż 400zł
Właśnie problem w tym, że nikt w mojej okolicy nie chce się podjąć naprawy sterownika. Tam gdzie byłem twierdzą że jest to zbyt kłopotliwe lub nie opłaca się.
A kupowanie używki to niestety jak piszecie gra w lotto.
Chyba, że ktoś z was ma sprawne elektroniki na sprzedaż lub jest z okolic zachodniopomorskiego i chce się podjąć naprawy.
Piotrus_75, z tego co pisali użytkownicy w innych tematach to poprzez allegro ktoś oferuje naprawę tego sterownika Webasto. Korzystali i działa. Wszystko wysyłkowo, cena też w miarę dobra.
sprawdzałem dziś piecyk z nową świecą i sterownik nie daje napięcia na nie, na termo test podaje błąd świecy żarowej na przemian z zwarcie na świecy żarowej. Może ktoś podpowiedź czy da się samemu to naprawić lub spotkał się z takim czymś. Na forach pisze że przepala się często termistor NTC 10kOhm.
sash997 ty chyba masz sporą wiedze, jeżeli jednak to może być coś innego to bezpieczniej oddać komuś nie grzebane wcześniej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum