Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: wszystkie
Witam,
padła mi uszczelka pod kolektorem ssącym i chcę ją wymienić. Czy uszczelka pod kolektor z Land Rovera będzie pasowała? Znalazłem takie dwie aukcje:
http://www.youtube.com/wa...feature=related
W dokladnie 59 sekundzie tego filmiku koles mowi o poprawionej uszczelce kolektora ,ktora jest grubsza i koloru jasnozielonego, wiec moze zielonej poszukaj. Dotyczy to pewnie orginalnej uszczelki, ale te sa z Landrovera wiec tez powinny byc nowego typu i zielone . Nie ma gwarancji ze zamienniki sa poprawione bo zielone byc nie musza.
http://cgi.ebay.co.uk/Rov...=item3f02bd8030
Tak wyglada uszczelka na kolektorze..
panowie czy jest jakas rzecz na ktorą trzeba zwrocic uwage przy wymianie uczelki kolektora ssacego?
kiedys widziałem post na forum o tym, ale nie moge go cholera znalezc
czy wystarczy odczepic obudowe filtra pow. zeby było łatwiej, odczepic przewodzik w kształcie literki S idacy z kolektora do silnika i odkrecic 7 srubek?
czy cos jeszcze?
cos mnie moze zaskoczyc przy wymianie?
-odkrecamy obudowe filtra powietrza
-odczepiamy przewodzik w kształcie literki S (od pochłaniacza par paliwa)
-odczepiamy przewodzik w kształcie litery S z przodu kolektora idącego do głowicy
-odczepiamy odmę - drugi przewodzik od głowicy do kolektora z rurką
-spuszczamy płyn chłodniczy wężem z dołu chłodni
-najlepiej jeszcze odkręcić zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego żeby mieć dobry dostęp do nakrętek kolektora
-wyczepiamy kostki przy kolektorze
odkręcamy 7 nakrętek od kolektora
czy to jest aby konieczne?
do kolektora idzie wezyk z płynem, chyba, prawda? nie wystarczy wiec go po odkreceniu uniesc do gory, do poziomu zbiornicza (wyzej) zeby nie lecial płyn?
tak robiłem przy czysczeniu reduktora LPG, bo do niego idzie przewod z płynem....wystarczyło go uniesc wysoko zeby nic nie lecialo z neigo
Na pewno troche poleci do silnika i kolektora zanim podniesiesz go. To nie jest chop siup zdjąć kolektor, trzeba uważać żeby czegoś nie urwać, jakichś plastikowych rurek czy kabelków od kostek, a kolektor siedzi na szpilkach 4-5 centymetrowych.
Dałem kiedyś mojego roverka do zakładu mechanicznego (..)pożal sie Boże.. i przy wymianie przepustnicy urwali mi plastikową rurkę od pochłaniacza par paliwa i na pałe to zakleili, po dwuch tygodniach sie dopiero obczailem jak mi to odpadło a samochód zaczą szarpać, od tamtej pory dorabiam jakieś końcóweczki, musze na czasie zdjąć kolektor i dorobić jakąłś końcówkę.
przy wymianie uszczelki kolektora dolotowego, nie trzeba spuszczac płynu....wystarczy przed odkreceniem kol. odczepic przewod z płynem i szybko go zatkac np. ołowkiem.
poza tym zadnych kostek nie odczepiałem, a jedyne co trzeba odczepic oprocz wspomnianego przewodu z płynem to dwa przewody idace do silnika z kolektora.
poza tym zadnych kostek nie odczepiałem, a jedyne co trzeba odczepic oprocz wspomnianego przewodu z płynem to dwa przewody idace do silnika z kolektora.
Chciałem zapytać zanim rozgrzebię auto. Jakieś 2-3 lata temu wymieniałem już uszczelkę i szczerze móowiąc nie pamiętam żeby była tam i ta o której piszę. Czy powtórka usterki może wynikać z tego że nie wymieniłem tej drugiej, bądź wcale jej nie było?
Auto było kiedyś na wymianie szczelki głowicy u niezbyt dobrego mechanika i stąd wynika moja niepewność...
Chciałem zapytać zanim rozgrzebię auto. Jakieś 2-3 lata temu wymieniałem już uszczelkę i szczerze móowiąc nie pamiętam żeby była tam i ta o której piszę. Czy powtórka usterki może wynikać z tego że nie wymieniłem tej drugiej, bądź wcale jej nie było?
Auto było kiedyś na wymianie szczelki głowicy u niezbyt dobrego mechanika i stąd wynika moja niepewność...
To jest uszczelka do kolektora aluminiowego. Np do poloneza, albo b. rzadko do rovera, ale to raczej starsze roczniki. Nieraz w zestawach dają obie,silikonową i taką.
czyli nie zamawiać/wymeniać tej drugiej?
Wydawało mi się, że to właśnie starsze roczniki miały alumianiowy kolektor, a wszystko po '95 już plastikowy. Skąd więc w opisie roczniki '95-00?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum