Wysłany: Sob Sty 18, 2014 23:06 [618i] Problem z odpaleniem roverka| NIE CHCE ODPALIĆ
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1999
Zwracam się o pomoc!
Gdyż, przyszedł Pan mróz i rover w domu chce zostać.
Nie mogę odpalić samochodu:
-normalnie kręci
-aku. raczej sprawne
-iskra na świecy jest
-świece nowe, mają 2-3 tygodnie
-przewody nowe
-kopułka i aparat z 2-3 tygodnie temu czyszczone
-samochód z gazem
-nie odpala ani na gazie, ani na benzynie
-samo diagnostyka : tylko kod 17 (jeden długi, siedem krótkich) - VVS czujnik prędkości - więc raczej nie od tego
-wyczyściłem świece- pierwsza próba jakby już wchodził na obroty ale d**a- 2-3 razy i zalewa świece
-benzynę dostaje, bo świece mają zapach benzyny przy czyszczeniu
-przed mrozami, odpalał normalnie, z rana jakby męczył się ale za pierwszym razem (pokręcił 2 razy odpalił, trzymał ok.500 obrotów 2-3sekundy i na 1500 normalnie), mały mróz i zdechł
Jakie rady?
Co sprawdzić ?
Co może być przyczyną?
Proszę o szybką odpowiedź, zależy mi na czasie.
[ Dodano: Sob Sty 18, 2014 23:06 ]
pomyślałem może o kupnie nowej kopułki z palcem, ale w sumie iskra jest - będzie to kasa wyrzucona na darmo?
Jeśli padła cewka do dawałby jakąkolwiek iskrę?
Jakie są objawy, gdy padnie ECU? Mógłbym wykonać wtedy test samo diagnostyki (zwarcie kostki w prawym słupku) ?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sty 18, 2014 23:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 30 Kwi 2013 Posty: 311 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Sty 19, 2014 11:51
Jak cewka pada to nie będziesz mieć wogóle iskry. Sprawdź jeszcze czy ci rozrząd nie przeskoczył. Druga rzecz to czujnik położenia wału i wałka rozrządu.Ja tak u siebie miałem w BMW E30. Jak było tak około 3-4oC chodziła dopóki się nie rozgrzała.A jak mróz był to nie chciała palić. Profilaktycznie weź podładuj aku.
_________________ Z roverów się śmieją ale nie muszę przynajmniej pedałować.
Myślę, że sam nie dam rady tego sprawdzić , jeszcze przeszukam forum co do tych czujników. Wyjmę dziś aku i podładuje
Podziękował
[ Dodano: Pon Sty 20, 2014 15:51 ]
Dziś podłączyłem naładowany na fulla aku. przeczyściłem kopułkę i palec, przyczyściłem świece i prawie odpalil przy dodawaniu gazu lecz po 3-4 probach wszystko !@!$#ło. Myślicie ze warto inwestowac w kopulke?
Zapomnialem dodac ze mialem to samo 2-3 tyg temu mechanik wzial go do siebie do cieplego garazu przeczyscil aparat i kopulke, wymienil swiece i odwilz byla i chodzil, znow mroz i znow to samo.
Wiec jaki moze byc powod?
[ Dodano: Sro Sty 22, 2014 22:53 ]
Okazało się, że to świece są za słabe muszę zmienić na platynowe najlepiej.
Niewiele się znam ale myślę, że kolega wyżej może mieć rację co do rozrządu bo jeśli świece zalewa paliwo i ciężko zapala a w Twoim przypadku nie zapala wcale ale prawie to by pasowało. Może zerknij jeszcze na filtr powietrza i paliwa. No i chyba byłoby dobrze żeby zobaczył to ktoś z pojęciem od razu bo jeśli przeskoczył rozrząd to być może jeszcze nie ma uszkodzeń a jak odpalisz i zaczniesz jeździć to nie wiadomo co się stanie.
Ewentualnie jeśli wcześniej miałeś ten problem i po odpaleniu przez mechanika było wszystko ok i nie było spadku mocy to zmieniłbym świece i przewody zapłonowe - kiedy ostatnio miał nowe ?
Heh nie zauważyłem że już znalazłeś odpowiedź ale cieszę się że trafnie sugerowałem przyczynę ale z tymi platynowymi to chyba bez przesady
no właśnie, skończyły sie mrozy zmienilem swiece z platynowych na zwykle NGK i odpalal jakos tak dziwnie i po dodaniu gazu. Ostatnio nie odpalił o ok. 7 rano, wrociłem do domu i ok. 13 odpalil normalnie. Wiec o co chodzi? Ostatnio spalil mi 10l benz. na ok.60 km, to troche duzo. Czyżby to były wtryski ? Leja wtryski, na zimnym słabsza iskra i nie da rady przepalic i zalewałoby swiece? Czy jest sens wykrecac wtryski i dawac do sprawdzenia?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum