Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Mar 2003 Posty: 193 Skąd: Konin
Wysłany: Czw Mar 06, 2014 09:35 [R45 / R400] zmiana kierownicy - dopasowanie między autami
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 2000
Witam
Może koledzy podpowiedzą
czy kierownice w autach Rover 400 a Rover 45 są takie same?
czy można je zamienić między modelami?
chcę założyć kierownicę z drewnem od 400-setki do 45 i wg. mnie wygląda identycznie, wg. instrukcji napraw Haynes (czerwona dot. R45 / MG ZS) również są takie same ale mam info od sprzedawcy że kierownica nie pasuje więc może ktoś z moich kolegów klubowiczów podpowie / odpowie.
Z góry dziękuję.
_________________ R75 Tourer PN53721
R75 Salon PN68140
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 06, 2014 09:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kierownica od R400 i R45 nie jest taka sama. Wieloklin i jego długość są identyczne, więc pod tym względem kierownice są zamienne. Różnica jest w ułożeniu kanałków do odbijania kierunkowskazów, które są inaczej ułożone. W R45 są ułożone zgodnie z kierunkiem jazdy, a w R400 poprzecznie do kierunku jazdy, zatem przy zamianie kierownic będą problemy z odbijaniem kierunków. Całkiem możliwe, że gdyby wymienić kierownicę wraz z mechanizmem do odbijania kierunków, tego problemu mogło by nie być.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
W R400 mam kierownik od ZRa obecnie - wygodniejsza i ładniejsza.
Kierunki nie odbijają ... kwestia przyzwyczajenia, bo obecnie bardzo mnie to cieszy.
Wcześniej czasem przeszkadzało mi odbijanie kierunku w pewnych sytuacjach. Teraz mam nad tym pełną, manualną kontrolę
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 78 Skąd: blisko Niepołomic
Wysłany: Pią Sty 16, 2015 19:13
Cześć, ja bodajże rok temu kupiłem do swojej 45-ki kierownicę oryginalnie skórzaną z obsługą radia ale właśnie z innej 45-ki więc jak poszukasz na alledrogo albo innych "tablicach" czy jak to tam teraz zwą to znajdziesz coś fajnego w dobrej cenie Drewnianej ani drewnopodobnej kierownicy nie szukałem, teraz poluję na moduł obsługi sterowania radiem Wymiana zajęła mi jakieś 10 minut bo niepotrzebnie odkręcałem osłony kolumny kierowniczej. Owocnych poszukiwań
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum