Wysłany: Sob Sie 30, 2008 11:48 [R214i] Skrzynia biegów
Witam mam problem ze skrzynią biegów od kilku tygodni zaobserwowałem że przy wyzszych predklościach ze wzrostem obrotów pojawia sie specyficzny dzięk "wycie" tak jakby łożyska w skrzyni były by na wykończeniu sam niewiem problem taki pojawia sie od 3 biegu, natomiast bieg wsteczny szarpie i bardzo głośno pracuje wręcz żęzi, i jeszcze jedno pytanie czy to tzw wycie moze być spowodowane rozsypka łożyska oporowego.
Ichciałbym się jeszcze dowiedzieć czy lepiej jest wymienic skerzynie na używaną czy wyremontować tą a jesli tak to gdzie to można zrobić ? Pozdrawiam i dziękuje za wszelką pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 11:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie jest to napewno wina łożyska oporowego-to łożysko pracuje tylko w czasie wciskania sprzęgła...Zakładając że w skrzyni jest właściwy poziom oleju (sprawdzałeś?)- prawdopodobnie któreś łożysko wewnątrz skrzyni się posypało... Czy naprawiać czy kupić używkę to trzeba rozebrać skrzynie(tak czy inaczej trzeba ją wymontować) i zobaczyć co ewentualnie trzeba wymienić i wtedy podjąć decyzje.Gdyby tylko łożysko np. na wałku głównym to koszt ok.150-200 pln.
Mam podobny problem tylko że u mnie słychać łożysko już cały czas (od pewnego czasu słychać je głośno, a milczy tylko wtedy gdy wciskam sprzęgło) Więc należy wymienić najlepiej skrzynie? Wkurza mnie już te skrzypienie
Witam nie dawno padłą mi skrzynia w r75 niestety nie opłaca sie jej remontowac widocznie Twoja skrzynia jezdzila bez oleju i prawdopodobnie poszedł CI od tego również czujnik więc moja rada nowa skrzynia możesz ja rozebrac ale u mnie poszły 4 łożyska koszt około 1500 zł za same częsci lepiej kupic używkę pozdrawiam
Ja też mam taki problem, w skrzyni nowy olej ale skrzynia wyje jak przyspieszam ale gdy wcisne sprzęgło to robi się cisza. Czy to mogą być łożyska skrzyni?
odświeżę troszkę temat..
Nagrałem podczas jazdy telefonem to co mi sie dzieje ze skrzynią. Mam nadzieje że każdy, kto ma głośno podkręcone głośniki to usłyszy dźwięk (wycie) o którym najprawdopodobniej jest mowa w tym temacie.
Czy u was dzieje sie to samo ze skrzynią ? Rozumiem że naprawa jest kosztowna i nie ma co sie w nią bawić - lepiej kupić sprawną używkę ?
Zgadzam się z kolegą wyżej ale może najpierw sprawdź czy jest olej w skrzyni. Jeżeli jest to podaruj sobie zabawe bo koszty cie przerosną (remontu starej skrzyni).
To właśnie zrobiłem jako pierwsze - wymiana oleju. Niestety nie pomogło w takim wypadku czekam aż coś bardziej sie rozklekocze w tej skrzyni i ją wymienię na używkę. Tym czasem zrobiłem już na niej 2k kilometrów i jedynie co mnie boli to uszy od hałasu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum