Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam
Pytałem już kilka razy na tym forum o różne sprawy i za każym razem spotkałem się z pozytywnym odzewem osmielę się więc i tym razem napisać
Od jakiegoś czasu mam dziwne objawy, a ponieważ jestem raczej umiarkowanym laikiem nie potrafię wydać pewnej diagnozy a nie chcę wyrzucać pieniędzy na niepotrzebne naprawy. Podejrzanymi elementami są albo łożysko w przednim lewym kole albo przegub.... Co do objawów:
-Przy jeździe pod obciążeniem słychać stukanie i to coraz wyraźniejsze od jakiegos czasu, jednak próbowałem sprawdzić luz przegubu uzywając podnośnika i ruszając kołem jednak nic takeigo nie ma o ile dobrze to zrobiłem.
-Słychać szum podczas jazdy jednak nie jest on bardzo duży, i wychodzi tylko przy prędkosciach 120km/h i większych.
-Dane koło grzeje się dość mocno a nie dalej jak 3 tygodnie temu były wymieniane wszystkie klocki w aucie oraz czyszczone i smarowane zaciski.
-Przy ruszaniu w lewo/prawo na maksymalnie skręconych kołach nie ma żadnego hałasu, zgrzytania ani pukania. Wszystko okej.
-Przy dość mocnym hamowaniu i gwałtownym skręceniu kół w prawo słychac zgrzyt....
-Na kierownicy nie ma raczej żadnych wibracji ani bić innych niż normalne
Dodatkowo powiem jeszcze ze niedawno dolewałem oleju do skrzyni biegów i zauważyłem ze spiernicza mi olej przez uszczelniacz i półoś jest nieco mokra (będzie to robione w najbliższym czasie). Nie wiem czy może to być jakąś wskazówką ale na wszelki wypadek mówię
Pytam na tym forum bo raz już spotkałem tylko z inną sprawą się że w warsztacie specjalizowanym hondy postawili złą diagnozę i narazili mnie na koszty wolałbym więc przed wizytą u mechanika być uzbrojonym chociaż trochę w wiedzę:)
Pozdrawiam i z góry dziękuje za podpowiedź
_________________ Kto nie pyta pozostanie głupi na zawsze
Kto pyta, będzie głupim tylko przez chwilę
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 10:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: silesia
Wysłany: Pią Paź 21, 2011 08:44
podnies przod i sprawdz czy na pewno daje sie swobodnie obracac - jesli wymieniane byly klocki, to np tloczek sie moze nie cofac - to zwykle jest przyczyna wiekszej temperatury w porownaniu do pozostalych kol
co do stukania - sprawdzales przeguby zewnetrzne i wewnetrzne?
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: silesia
Wysłany: Sob Paź 22, 2011 00:22
jeszcze nie wyjmowalem, ale zwykle sie konczy na odkreceniu paru srub zeby dalo sie odchylic piaste i wyjac polos - w niektorych samochodach da sie przy skreconych kolach wyjac bez demontazu
witam.chciał bym dołaczyć sie do tematu.w moim roverku 620 sdi też pojawił się nieznośny dzwięk z przedniego zawieszenia.mianowicie coś jakby szum/huk powyżej prędkości 80.kiedyś był o wiele dyskretniejszy ale teraz jest smutek.dzwięk narasta mimo że niema luzów na kołach.od czasu do czasu tylko lekko stuknie przy ruszaniu na skręconych kolach. niewiem co jest za tęn dzwięk odpowiedzialne - łożyska piast? przeguby wewn. czy zewn. może łożysko na skrzyni?? proszę chociaż o jakaś śladowa diagnozę bo od niedawna niemogę się bujnać powyrzej 90 bo myśli zebrać niemogę
_________________ będę GO miał do puki koła będą się kręcić
Jezeli mozna ja rowniez sie dolacze do problemu...
Mam stukanie ktore nie moge zlikwidowac od dluzszego czasu
WYmienilem Kompletna polos , Oring bo skrzynia ciekla ....
Czekam na wieksza ilosc czasu na wymiane piasty wraz z lozyskiem nie wiem czy to cos da ale chyba nie ,,,
Przed wymiana polosi poprzednia jak podnioslem sam. na kanale na lewarku byla ( Krzywa ) latala w dziwny sposob .
WYmienilem chwile bylo ciszej po 100 KM znow to samo ...
I tu pytania .
CZY polos latwa sie moze wykrzywic CZy zwiazane z krzywa polosia mogla sie wiazac inne awarie
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 00:59
ja w V40 mialem luzną tarczę, czyt, nie miala srub centrujących. natomiast w clk mielismy tez taki zonk, poniewaz w skrzyni wytarl sie jeden zabek i tak sobie coraz szybciej cykalo. ja bym dal auto na podnosnik pod jedno kolo, wrzucil bieg i posluchal skad to pukanie sie bierze. tak samo z drugim kolem (mozesz to bez obawy zrobic, auto nie pojedzie )
[ Dodano: Nie Gru 04, 2011 00:59 ]
wiadomo już coś? sam jestem ciekaw co puka.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum