Wysłany: Sro Mar 26, 2014 19:07 [414i]jak ustawic rozrzad ,jaki moment dokrecania głowicy
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
witam zerwał mi się rozrząd,czy może ktoś wie jak ustawić fazy rozrządu? jak dokręcać głowice? jest tu wielu fachowców od roverów i właśnie pytanie kieruje do nich,jaką uszczelke pod głowice kupić żeby już nie zaglądać,czy mogę pokrywe wałków rozrządu na silikon dać?bo zauważyłem że jest tam w oryginale jakiś klej brązowy który wygląda jak budapren,prosze o wskazówki podczas składania żeby czegoś nie uszkodzić,bo widze po sciagnieciu głowicy że to delikatny silnik,może powinienem wiedzieć coś ważnego??? czy głowice należy planować po sciagnieciu?
Ostatnio zmieniony przez viansa2003 Sro Mar 26, 2014 20:01, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 26, 2014 19:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jak masz zdjętą głowice to nie ruszaj wałem korbowym gdyż możesz razem z tłokiem podniesc do góry tuleje cylindrową
[ Dodano: Sro Mar 26, 2014 20:05 ]
głowice zawsze trzeba planować ( ja tak robię) dobrze też wymienic uszczelniacze zaworowe. Dodatkowo wymień śruby pod głowice. Uszczelka pod głowice erling standardowa ale wzmocniona( dodatkowe sylikonowe kwadraciki dookoła uszczelki) Wiadomo nowy rozrząd , uszczelniacze wałków rozrządu, a co do dokręcania to zrobiłem to tak na początek 3oNm +90*+90*+90*+90* ( inni robią 2 x 180*). łożyskowanie wałków dobrze jest skleic klejem loctite, sylikon bym odradzał
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum